RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Євросоюзі зняли санкції з найближчого соратника Януковича

Європейський суд анулював санкції, які були накладені на колишнього українського прем'єр-міністра Миколу Азарова, який втік до Росії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Своїм рішенням від 19 грудня суд анулював рішення Ради ЄС від 5 травня 2015 року, "Про внесення змін до рішення від 2014 року щодо обмежувальних заходів щодо деяких осіб, організацій і органів, що було пов'язано з ситуацією в Україні".

"Рішення в цьому пункті стосується пана Миколи Яновича Азарова", - йдеться в рішенні суду.

При цьому Європейський суд не тільки скасував рішення про накладення санкцій на Азарова, а й зобов'язав ЄС відшкодувати витрати на судову процедуру його австрійським адвокатам, очолюваним Александером Еґґером і Габріелем Ланськи, як в ході початкового судового розгляду, так і в процесі апеляції.

Суд закликав відшкодувати витрати, як на розгляд у першій інстанції, так і нинішню апеляцію.

Рада ЄС додала Азарова до санкційні списків, а його активи були заморожені 2014 року на основі тверджень тодішнього уряду України. За рішенням Європейського суду, колишній прем'єр був позбавлений належної правової процедури.

Україна направила в Брюссель звинувачення щодо Азарова у тяжких злочинах, зокрема, присвоєння активів державних енергетичних компаній і отриманні хабарів за призначення на посади.

Тим часом, європейські юристи заявляють, що Рада ЄС, перед тим, як діяти на основі рішень органу влади третьої країни, повинна була перевірити, чи було це рішення прийнято з урахуванням прав на захист і на ефективне юридичний супровід.

Європейський суд додав, що "Рада ЄС зобов'язана при прийнятті обмежувальних заходів дотримуватися основних прав, що є невід'ємною частиною правового порядку ЄС".

У свою чергу захисник Азарова Александер Еґґер, в коментарі виданню "Politico" назвав рішення люксембурзького Євросуду "вирішальним для майбутнього режиму санкцій ЄС".

За його словами, Азаров також домагається прогресу в протистоянні звинуваченням з боку Києва в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі. При цьому, адвокат зазначив, що через побоювання щодо своєї особистої безпеки, його підзахисний не має наміру залишати Росію, де від живе з тих пір, як втік з Києва.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Азарову дісталося в мережі за нахабну брехню про Україну.