RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У США захотіли провести "жорстку операцію" в Керченській протоці: що відомо

У Сенаті США виступили за "жорстку операцію" по звільненню Керченської протоки для навігації.

До такого кроку президента Дональда Трампа закликали 39 з 100 членів Сенату, передає BBC.

Резолюцію підготували голова сенатського комітету з національної безпеки, республіканець Рон Джонсон і партійний організатор демократів в Сенаті Річард Дурбін. Автори документа вважають, що також має бути відповідь на дії Росії в Керченській протоці.

Рон Джонсон також очолює підкомітет сенату щодо безпеки в Європі. Резолюцію підписав, зокрема, голова сенатського комітету з питань збройних сил Джим Інхоф.

"США і наші союзники повинні негайно відреагувати на військову агресію Росії в Керченській протоці сильним і рішучим кроком. Проведення міжнародної морської операції зі свободи навігації має забезпечити безпечний прохід з Чорного моря в Азовське", - сказав Джонсон.

На його думку, саме таку відповідь "повинен побачити Путін".

Резолюція закликає президента Трампа спільно з союзниками "швидко провести" потужну операцію зі звільнення Керченської протоки для навігації. Вона повинна продемонструвати "підтримку міжнародно визнаних кордонів, двосторонніх угод" і забезпечити безпечний прохід суден через Керченську протоку і Азовське море. Сенатори вважають, що такий крок "дасть відсіч надмірним територіальним претензіям Росії".

Підписаний сенаторами документ закликає НАТО посилити військово-морську присутність у Чорному морі, а президента США - збільшити обсяг військової допомоги Україні і надати їй підтримку з боку Держдепартаменту і Міноборони, особливо для посилення її військово-морських можливостей. Це повинно допомогти Україні "захиститися від подальшої російської агресії".

Крім того, сенатори закликають президента ввести нові санкції проти Росії за допомогою акту "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій". Вони також вважають, що проект будівництва трубопроводу "Північний потік-2" з Росії до Німеччини повинен бути скасований, до чого раніше закликали і в Європарламенті.

"Останні провокаційні військові дії Росії, а також викриття її великої кампанії по дезінформації в кіберпросторі - попередження всьому світу, що Володимир Путін не має наміру припиняти свою агресивну політику щодо Заходу і України", - сказав сенатор Дурбін.

"Україна - на передовій лінії фронту боротьби Володимира Путіна проти вільного світу", - заявив глава комітету з питань збройних сил сенатор Інхоф. Захоплення кораблів у Керченській протоці, на його думку, позначив небезпечну ескалацію російсько-українського конфлікту.

"Ми повинні відповісти - і відповісти силою, слабкість тільки спровокує подальше агресію", - упевнений він. Сенатор також вважає, що США повинні допомогти Україні посилити флот.

"Україна ніколи не просила Америку або Європу вести їх війну замість них самих. Вони просили тільки дати їм те, чим захищатися. Українці потребують нашої допомоги і заслуговують її", - додав Інхоф.

Як повідомляв "Апостроф", раніше спецспредставник США Курт Волкер пообіцяв "відповідну реакцію" Вашингтона на захоплення українських моряків.