RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

РПЦ завдала "удар" по Вселенському патріархату у відповідь на томос для України

Російська православна церква (РПЦ) на засіданні синоду в Москві прийняла рішення створити свої патріарші екзархати на канонічній території Вселенського патріархату - в Західній Європі і Південно-Східній Азії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як зазначається, патріарший екзархат в Західній Європі з центром в Парижі повинен буде відповідати за Андорру, Бельгію, Великобританію, Ірландію, Іспанію, Італію, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Нідерланди, Португалію, Францію і Швейцарію, а патріарший екзархат в Південно-Східній Азії з центром в Сінгапурі - за Сінгапур, В'єтнам, Індонезію, Камбоджу, Північну Корею, Південну Корею, Лаос, Малайзію, М'янму, Філіппіни і Таїланд.

Крім того, РПЦ вирішила створити єпархію в Іспанії і Португалії з центром в Мадриді.

Як заявив після засідання голова синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон, відтепер Російська православна церква буде "створювати свої парафії, єпархії та структури в "далекому зарубіжжі" без будь-якої оглядки на Константинополь".

"Ми ніколи не погоджувалися, і тим більше в нинішніх обставинах не можемо погодитися з тим, що у Константинополя є ексклюзивне право на пастирське обслуговування діаспори", - сказав він.

За його словами, тепер РПЦ буде "діяти так, ніби їх (Вселенського патріархату - ред.) немає взагалі".

Як повідомляв "Апостроф", Вселенський патріарх відповів на звинувачення РПЦ в отриманні хабара від України.