RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Що буде з українською армією: у Зеленського назвали 7 головних пунктів

Представник команди Володимира Зеленського, військовий експерт Іван Апаршин назвав ключові позиції стосовно сфери національної безпеки і оборони, на яких стоятиме нова влада.

РЕЗУЛЬТАТИ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА: ФОТО, ВІДЕО ТА ВСІ ПОДРОБИЦІ

Про це він написав у своєму блозі на сайті "Обозреватель".

Перша позиція. Армія буде професійною та добровільною без примусового призову. Буде підсилена постійно діючим резервом та системою територіальної оборони.

Друга позиція. До керівництва армією будуть залучені бойові офіцери, які націлені на перемогу та здатні зберегти життя солдата.

Третя позиція. Бюджет Міноборони буде максимально відкритий. Кожен зможе повністю проконтролювати його діяльність. Нова влада припинить практику приховування видатків на закриті програми і незрозумілі проекти. Це дасть можливість збільшити розміри зарплат військовослужбовців та довести їх до рівня НАТО.

Четверта позиція. Держава забезпечить достойне життя військовослужбовця і у час, коли він служить, і тоді, коли він вже звільнений у запас або у відставку. Службове побутове житло – у найкоротші строки. Соціальний пакет для військовослужбовців, куди входить медичне страхування, можливість навчання у вищих військових навчальних закладах, підтримка сімей військовослужбовців і так далі.

По кожному добровольцю, який не отримав УБД або документально не підтверджено, що вони є учасниками бойових дій, буде персонально прийняте рішення.

П’ята позиція. Державне оборонне замовлення буде максимально у відкритому доступі. Умови для всіх будуть рівні - що для державного бізнесу, що для приватного.

Державний концерн "Укроборонпром" буде реформований. Він буде позбавлений повноважень щодо формування військово-технічної політики та буде утворено центральний державний орган виконавчої влади, який відповідатиме за формування та реалізацію військово-промислової політики.

Шоста позиція. Буде продовжено співпрацю з НАТО та ЄС.

Деякі з цих питань реально вирішити за три місяці. На виконання деяких знадобиться рік.

Апаршин зазначив: "Всі, хто якимось чином дотичний до численних напівкримінальних схем щодо паливно-мастильних матеріалів, порушень в системі забезпечення ЗСУ – не уникнуть відповідальності. Документи по всіх цих посадовцях будуть передані до прокуратури для прийняття рішення. Очевидно: посадки будуть".

Сьома позиція. Правда стосовно Іловайська, стосовно Дебальцевого, стосовно початку війни у 2014 році, стосовно захоплення Криму – буде оприлюднена. І максимально доведена до логічного завершення. Вже найближчим часом люди дізнаються правду. Ніхто не збирається нічого ні від кого ховати. І посадові особи, які ухвалювали рішення чи бездіяли там, де треба було діяти – будуть притягнуті до відповідальності.

Як повідомляв "Апостроф", за словами секретара РНБО Олескандра Турчинова внаслідок реформи військово-промислового комплексу може бути ліквідовано державний концерн "Укроборонпром".