RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Пацан сказав: в США дали Зеленському пораду з переговорів з Путіним

У США впевнені, що перед тим, як йти на переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, президент України Володимир Зеленський повинен визначитися, чим готовий торгувати.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив американський політолог Семюел Чарап.

"Переговори - це завжди торг. Щоб домогтися чогось, потрібно бути обов'язково до нього готовим. Шляхом чистого тиску, як показав досвід останніх п'яти років, мало чого доб'єшся з Росією. До початку переговорів потрібно визначити червоні лінії - чим готові торгувати, а чим ні. І найгірше - коли є домовленості, робити такий вигляд, ніби ти не збираєшся їх виконувати. Тому що у російської еліти є уявлення, що Україна ніколи не виконує ніякі обіцянки. Можна те ж саме сказати про них, звичайно, але я кажу про їхні уявлення. Тому потрібно тримати слово - "пацан сказал..." тощо", - каже він.

На його думку, на папері Україна вже поступилася - особливий статус ОРДЛО, прийняття нової конституції, децентралізація, амністія.

"Це є в Мінських угодах (пункт 11): "проведення конституційної реформи в Україні зі вступом в силу до кінця 2015 року нової конституції, яка передбачає в якості ключового елемента децентралізацію з урахуванням особливостей ОРДЛО, узгоджених з представниками цих районів, а також прийняття постійного законодавства про особливий статус ОРДЛО". З цілої низки причин це не реалізовувалося. Порошенко теж пішов на поступки - принаймні на папері він погодився це робити в принципі. Зрозуміло чому він це підписав - тоді загроза великої війни була реальною. Якщо ми говоримо про виконання Мінських угод - це передбачає поступки з обох сторін. Є питання, чи хотів він це реалізувати", - впевнений політолог.

Також експерт оцінив шанси Зеленського врегулювати конфлікт на Донбасі.

"Є такий вислів - заганяти себе в кут. Порошенко цим і займався в своїй передвиборчій риториці. Той факт, що Зеленський цим не займався, створює певні можливості для нього, хоча не обов'язково забезпечить успіх. У нього буде більше "м'якої" сили, щоб вплинути на серця тих, хто живе по той бік лінії розмежування. Його "Квартал 95" - це м'яка сила в кінцевому рахунку. Можливість залучити прихильників не шляхом тиску, а завдяки привабливості - в цьому і полягає м'яка сила. І він хоч і не зовсім з південного сходу, але з російськомовної родини і про "армію, віру і мову" не говорив під час передвиборчої кампанії. З меседжем "армія, мова, віра" стати привабливим для жителів Донбасу, погодьтеся, складно. Але це не означає, що він може одразу врегулювати конфлікт", - відмітив Чарап.

Детальніше про про відносини України з США та Росією, і авантюрах Путіна, читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна не все добре, але на нову війну в Україні він не піде - Семюел Чарап.