RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Імпічмент президента: опубліковано повний текст законопроекту Зеленського

З'явився текст законопроекту президента України Володимира Зеленського про процедуру імпічменту глави держави.

Його було опубліковано на офіційній сторінці Верховної Ради України і зареєстровано під номером 10340.

Так, згідно із законопроектом, парламент може почати процедуру імпічменту в разі вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Зокрема, підставою для ініціювання самої процедури є письмове подання, підписане більшістю депутатів від конституційного складу, а саме в кількості мінімум 226. У разі підтримки цього Верховна Рада створює спеціальну тимчасову слідчу комісію.

До складу ТСК входять нардепи, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Також в законопроекті міститься ряд вимог до спеціального прокурора і слідчим, які будуть призначені в відповідної ТСК. Саме комісія має право розслідувати можливе вчинення злочину президентом і готує відповідні висновки.

Після проведення спеціального засідання парламенту, заслуховування висновків, позиції президента і свідків, Рада приймає постанову про звинувачення президента України. Його приймають таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. У разі прийняття цієї постанови його передають на розгляд Конституційного суду і Верховного суду.

Після схвального висновку судів про конституційність проведеної процедури і наявних доказів злочину Рада починає розглядати постанову про усунення президента з поста в порядку імпічменту. Воно також приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів і за нього повинні проголосувати не менше трьох чвертей депутатів від конституційного складу (мінімум 338).

У законопроекті також міститься норма, що дозволяє президенту, проти якого розпочато процедуру імпічменту, подати у відставку за власним бажанням.

Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) from tsnua

Детальніше про імпічмент, читайте в матеріалі "Апострофа": Імпічмент в Україні: чому президента не можна відправити у відставку.