RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Європейський суд прийняв гучне рішення по Януковичу і його поплічникам

Суд Європейського Союзу виніс рішення про скасування санкцій ЄС за позовами екс-президента України Віктора Януковича і його найближчих соратників, в тому числі Олександра Януковича, Олександра Клименка, Сергія Арбузова, Віктора Пшонки, Артема Пшонки та Андрія Клюєва.

Про це з посиланням на прес-службу суду повідомляє "Європейська правда".

Як зазначається, рішення стосується санкцій, продовження яких здійснювалося Радою ЄС протягом 2016-2018 років.

Діючі санкції Європейського Союзу щодо дванадцяти колишніх українських чиновників були продовжені в березні 2019 і залишаються в силі.

Вперше сім вказаних осіб були внесені до санкційного списку у 2014 році на підставі кримінального провадження в Україні щодо розслідування злочинів у зв'язку з розкраданням українських державних коштів та їх незаконним переміщенням за межі України. Рішення про заморожування коштів проти цих осіб неодноразово продовжувалися на один рік.

Вони звернулися до Суду ЄС з оскарженням рішень про продовження заморожування їхніх коштів у 2016 та 2017 роках щодо Віктора Януковича та одного з його синів, та у 2018 році щодо решти осіб на підставі того, зокрема, що Рада ЄС не виконала критерії внесення осіб в такі списки.

"Сьогоднішнім рішенням Суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, вжиті проти них за ці періоди", - йдеться у рішенні.

На думку Суду, жодна інформація, що міститься в листах української влади, на підставі яких Рада ЄС приймала своє рішення про застосування обмежувальних заходів, не дозволяє вважати, що Рада у мала у своєму розпорядженні достатню інформацію для перевірки того, що права зазначених осіб були дотримані.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", Європейський Союз зняв санкції з голови адміністрації екс-президента України Віктора Януковича - Андрія Клюєва.