RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Раді прийняли важливе рішення щодо законопроекту про зняття недоторканності з нардепів

Комітет Верховної Ради з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати парламенту остаточно внести зміни до Конституції в частині обмеження депутатської недоторканності.

Комітет більшістю голосів схвалив свій висновок: рекомендувати прийняти законопроект №7203. За проголосували 17 членів комітету, проти - двоє, один утримався.

Під час обговорення дискусії викликав той факт, що під час голосування на першій сесії ВРУ IX скликання парламент визнав постанову "Про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України" від 20 вересня 2018 року № 2557-VIII такою, що фактично втратила силу.

Терміни доопрацювання давно минули, а робота над законодавчим актом практично не велася.

Законопроект передбачає внесення змін до ст. 80 Конституції України. Зокрема, вилучаються назва статті - "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність" - і норма, згідно з якою "народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

Інша норма статті продовжить діяти: народні депутати не будуть юридично відповідати за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Зміни повинні вступити в силу з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в ніч на п'ятницю, 30 серпня, Верховна Рада проголосувала за законопроект про зняття депутатської недоторканності в першому читанні.