RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Лукашенко зробив важливу заяву щодо обміну затриманими з Україною

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий помилувати засудженого за шпигунство українця Павла Шаройка в обмін на обвинуваченого білоруського громадянина Юрія Політику.

Про це повідомляє "Белта".

Крім того, білоруський лідер зауважив, що з цього приводу вже були домовленості з колишнім президентом України Петром Порошенком. Однак, українська сторона не виконала домовленостей

"Багато розмов про цих затриманих. Хоча на цю тему я з Порошенком вже вів розмову. Я йому показую, ось документи: відео, аудіозаписи по вашому хлопцю. Звання його - полковник, - розповів глава держави.

Лукашенко додав, що для затримання Павла Шаройко були підстави і у нього є докази, які він готовий надати.

"До того ж ми ж його не просто схопили ні з того ні з сього. Мені принесли всі матеріали. Ми ж не били його, не ламали - розуміли, що це буде міжнародний скандал. І взагалі не заведено вибивати з людини свідчення", - зазначив глава держави.

Відносно білоруса Юрія Політики, якого в Україні підозрюють у шпигунстві, білоруський лідер сказав:

"Ми домовилися з Порошенком: ви хочете засудити Політику, засудите його (у вас суд, особливо зараз, незалежний, на нього не можна натиснути), а ми засудимо Шаройко. Ну і не будемо ... Шкода людей. Про обмін мова не йде. Я відразу ж помилую цю людину. Все. Домовилися. Ми передали справу до суду, засудили його. Я готовий його помилувати. Порошенко пообіцяв - нічого не зробив. Навіть в суд не направив матеріали, тому що їх немає ", - розповів він.

На додачу до всього, Лукашенко сказав, що готовий домовлятися.

"Я готовий виконати свої обіцянки, якщо українська сторона виконає свої", - заявив глава держави.

Відповідаючи на питання, чи можливо це зробити до зустрічі з нинішнім президентом України Володимиром Зеленським у Житомирі, Олександр Лукашенко сказав:

"Та хоч завтра, але ви не встигнете. Ви ж хочете Політику повести в суд".

Зауважимо, що українець Павло Шаройко був засуджений в Білорусі за шпигунство. Він був затриманий на місці злочину КДБ 25 жовтня 2017 року.

Як повідомляв "Апостроф", 25 червня стало відомо, що український журналіст Павло Шаройко, якого засудили в Білорусі за шпигунство, подав прохання про помилування.