RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Чому Данія дала добро Росії на "Північний потік-2": озвучено просту відповідь

Стало відомо головну причину, по якій Данія дозволила Росії прокласти в своїй винятковій економічній зоні Балтійського моря труби, що будується в обхід України газопроводу "Північний потік-2".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Рано чи пізно, Данія надала б це дозвіл", - погоджується президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

У розмові з виданням він нагадав, що Данія заблокувала проходження "Північного потоку-2" через свої територіальні води, проте російська сторона подала повторну заявку, але вже на виняткову економічну зону.

"Данці затягнули наскільки було можна, але, врешті-решт, були змушені дозволити, так як, згідно з конвенцією ООН з морського права, тут враховується тільки екологічний критерій", - пояснив експерт.

Крім того, за його словами, дещо раніше Данія дала дозвіл на прокладку в своїх водах газопроводу Baltic Pipe, за яким газ буде поставлятися в Польщу з Північного моря, тому відмовляти Росії далі було б складно.

Але, як зазначив в коментарі "Апострофу" експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп, навіть якби Данія відмовилася видати дозвіл, "Північний потік-2" пішов би в обхід датських вод, що було б дорожче і довше, але його все одно було би добудовано.

З ним солідарний і директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Я не думаю, що хтось сумнівався, що Данія надасть відповідний дозвіл - до цього все йшло, і питання було лише в тому, коли це станеться, - сказав він в коментарі " Апострофу". - Безумовно, Росії хотілося, щоб це відбулося раніше".

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Останній бастіон: чим загрожує Україні рішення Данії по "Північному потоку-2".