RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Гроші МВФ йдуть людям Януковича: прокурор розкрив несподівані дані

Прокурор Костянтин Кулик розповів, як на даний момент відбувається розслідування щодо так званого "общака" побіжного президента Віктора Януковича.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"У двох словах: та схема легалізації грошей через прибалтійські банки, про яку я вам розповів (спецконфіскація), сталася завдяки тому, що ми відстежили гроші, які впали на 23 компанії, які було афілійовано з Сергієм Арбузовим (екс-глава Національного банку України , - ред. "Апостроф"). Причому афілійовані вони були з працівниками банку Арбузова, управляються з однієї IP-адреси і все разом з Арбузовим переїхали в Москву. Що таке півтора мільярда доларів? Щоб ви розуміли, може, сьогодні ексклюзив скажу, це і є - общак. Так, там є гроші Арбузова - триста мільйонів доларів. Є гроші Саші Януковича - це близько тридцяти мільйонів доларів. Є гроші оточення Іванющенка - близько 800 мільйонів доларів. Решта грошей - групи Клюєва. Власне, тому це і є общак", - говорить він.

Також він розповів, як ці гроші виявилися на рахунках 23 компаній Арбузова.

"Це стало можливо, знову ж таки, за попередньою змовою. Вони змовилися вивезти гроші з України, викупивши облігації внутрішньої державної позики, які Арбузов, в принципі, і випустив. Ось, якщо коротко, що таке півтора мільярда доларів Януковича", - пояснив він.

Причому, Кулик уточнив, що ці суми з'явилися на рахунках вищевказаних груп одночасно.

"Мало того, що ця легалізація півтора мільярда доларів шляхом покупки облігацій внутрішньої державної позики України, вона ще й тісно пов'язана з покупкою і легалізацією 7,4 мільярда доларів шляхом покупки облігацій зовнішнього державного боргу, який тоді викупив інвестиційний фонд Franklin Templeton. Я підозрюю, що клієнти були умовно ті ж самі. Тому це все тісно пов'язано. Луценко два роки намагався цю тему просунути. Я йому доповідав про цю ситуацію, докази показував. два роки ми намагалися заблокувати виплату зовнішнього боргу, щоб гроші не йшли фігурантам. Але, безрезультатно. Зараз що відбувається? Ми беремо гроші МВФ для того, щоб виплачувати гроші фігурантам "общака Януковича". Повна маячня", - резюмував прокурор.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Ми беремо гроші МВФ для того, щоб виплачувати гроші фігурантам "общака Януковича" - прокурор Кулик.