RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Труба погоджував з Богданом обшуки на підприємстві Жеваго - аудіозаписи

Голова ДБР Роман Труба погоджував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом обшуки на Полтавському гірничо-збагачувального комбінату - підприємстві Костянтина Жеваго, на яке "поклав око" Ігор Коломойський.

Про це йдеться на аудіозаписах, які виклали у мережу.

У телеграм-каналі "Трубу прорвало" з'явилися кілька аудіозаписів нібито розмов, записаних у кабінеті директора Державного бюро розслідувань Романа Труби. На одному записі від 21 серпня 2019 року Роман Труба та начальник другого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Максим Резніченко обговорюють заплановані обшуки на компаніях, пов’язаних з Костянтином Жеваго.

Коли мова заходить про Полтавський ГЗК (01:35 запису) Різниченко зазначає, що Ігор Коломойський "поклав око на це підприємство". Дізнавшись, що обшуки заплановано вже завтра, Роман Труба просить їх зупинити і дати задню, аргументуючи це "державною позицією". "Давай, зупиняємо", - каже співрозмовник.

На аудіозапису чути, що Труба аргументує необхідність зупиняти обшуки тим, що "він (Жеваго), можливо, піде на співпрацю". "Я можу зробити все, щоб було коректно", - відповідає йому Резніченко.

У ході розмови з’ясувалося, що в операції задіяно багато оперативників, тому перенести її дуже складно. Тому Роман Труба телефонує комусь і запитує поради: "привіт... тут одне термінове питання, по ... Жеваго. Там ми ще завчасно запланували кілька незначних обшуків. Там просто задіяні і міліція, і інші, може я б їх тихенько провів?". З розмови випливає, що співрозмовник "дає добро".

Цікаво, що Труба звертається до співрозмовника на "ти". Схоже, що вони давно знайомі. Інсайдери кажуть: так він міг спілкуватися із головою Офісу президента Андрієм Богданом. Пан Богдан тривалий час був головним адвокатом Ігоря Коломойського, який, за словами одного з керівників ДБР, зацікавився Полтавським ГЗК.

Нагадаємо, у цьому ж телеграм-каналі були оприлюднені й інші скандальні аудіо записи з кабінету очільника ДБР. Зокрема, на іншому записі чути, як Труба нібито обговорював підозру, яку збиралися вручити колишній очільниці МОЗ Уляні Супрун.

Також стало відомо, що Труба міг обговорювати із Богданом питання виклику на допит у ДБР екс-президента України Петра Порошенка.