RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Це неправильний шлях: в Міноборони зробили важливу заяву по розведенню сил на Донбасі

У Міністерстві оборони України виступили проти розведення сил на Донбасі по всій лінії зіткнення, оскільки це призведе до заморожування конфлікту.

Про це міністр оборони Андрій Загороднюк заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Ми виступаємо проти розведення по всій лінії, адже такий шлях є помилковим, і таким, що суперечить самій суті мінських угод. З ким розводитися, якщо вони повинні роззброюватися? Насправді є багато причин, але це основна. Це як різні треки, які не збігаються", - сказав Загороднюк.

Міністр зазначив, що розведення по всій лінії розмежування протяжністю 410 км може зайняти роки.

"А як можна роками проводити розведення? Воно б перейшло в заморожений конфлікт. А нам категорично не підходить визнання замороженого конфлікту... Це і є неправильний шлях, тому що він фактично фіксує угоду з ситуацією... Тоді напруга знімається, вже ніхто не говорить про повернення територій або говорить дуже мляво, і точно знімається напруга з усього міжнародного співтовариства, починає лобіюватиметься зняття санкцій, і все це буде тривати десятиліття", - вважає Загороднюк.

За його словами, якщо Мінські угоди будуть виконуватися, то в загальному розведенні по всій лінії немає сенсу.

"Цю війну можна завершити - вони повинні просто виконати мінські угоди і піти", - уточнив міністр.

Загороднюк повідомив, що українська сторона надала пропозиції і визначила нові ділянки розведення сил ще в минулому році. Також він підкреслив, що розведення може відбуватися в окремих точках тільки як гуманітарна складова.

"Ці дії можуть відбуватися в окремих точках, як гуманітарна складова - це наша позиція і до, і протягом, і після нормандської зустрічі - щоб люди могли перетинати лінію розмежування, щоб було хоч якесь пожвавлення економіки в цьому регіоні, тому що він дуже депресивний", - пояснив він.

Як раніше повідомляв "Апостроф", міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Мінським угодами доведеться шукати заміну, якщо розведення військ на Донбасі затягнеться, а на окупованих територіях в 2020 році не відбудуться вибори.