RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Війна, зарплати і перезаван­таження МВС: головні тези Зеленського у фільмі про рік президентства

22 квітня на офіційних сторінках президента України Володимира Зеленського, а також на національних телеканалах показали фільм, який був присвячений річниці від дня обрання його главою держави.

"Апостроф" зібрав головні тези виступу президента в даній документальній стрічці.

Весна прийшла, а де посадки?

Зеленський висловив своє розчарування тим, що громадяни очікують обіцяних їм рік назад покарань корупціонерів, але у нього немає таких повноважень.

"Весна прийде садити будемо". Тут треба розібратися нашим громадянам, чого вони хочуть. Тому що частина громадян говорять "де посадки?". Я дійсно цього хочу і це буде, але коли я починаю дзвонити комусь із наших правоохоронців і говорити "де результат? Ми обіцяли людям", інша частина громадян починає говорити "ти президент, це не твої повноваження, ви не можете до себе кликати правоохоронців"... Чого вони хочуть більше, посадок або впливу президента?" - задався питанням глава держави.

Зеленський додав, що він не впливає на правоохоронні органи безпосередньо. При цьому глава держави висловив упевненість в тому, що має бути вплив у вигляді щотижневих питань про результати роботи.

Зарплати чиновників

За словами Зеленського, зараз український чиновник заробляє максимум 47 тисяч гривень, а раніше його оклад становив мільйони.

"Ми тільки почали перезавантажувати владу в країні. Ми зверху - президент, уряд, парламент. Всі державні підприємства, все наглядові ради - це все потрібно перезавантажувати. Тільки тоді країна може мати шанс вилізти з цієї прірви", - сказав він.

Зняття депутатської недоторканності

За словами президента, навіть новий склад парламенту висловив обурення цим законопроектом. Незважаючи на це, монобільшість змогла прийняти проект і виконати обіцянку.

"В Україні ще не було такого парламенту. За віком він молодший будь-якого скликання, він ментально інший. Особливо партія "Слуга народу" - так, вона різна. Але результат є результат: 180 законів було прийнято за 8 місяців", - сказав Зеленський.

Закон про імпічмент

Глава держави підкреслив, що вирішив стати першим в історії незалежної України і вніс до Верховної Ради законопроект, який не хотіли приймати на протязі 30 років.

Зміни в Кабінеті міністрів

За словами Зеленського, урядом повинен командувати прем'єр, але при цьому президент повинен стежити за його роботою.

"Якщо якийсь міністр завалив роботу, не може виконувати свої обов'язки, я як президент буду впливати і робити все, щоб міняти його на іншого. Будемо так робити, поки не сформуємо ідеальну державу, де кожен буде на своєму місці", - пояснив він.

Робота без вихідних і сім'я

Зеленський зізнався, що зараз працює без вихідних. За його словами, це відповідальна сторінка не тільки його життя, але і сім'ї.

Повне перезавантаження судової системи

За словами Зеленського, в Україні з моменту проголошення незалежності була вибудувана судова система, яка не працює справедливо. Глава держави підкреслив, що підтримує її повне перезавантаження.

Правоохоронний "хаос" в Україні

Зеленський зізнався, що не розуміє, для чого Україні відразу п'ять правоохоронних органів. Він вважає, що така їх кількість тягне за собою розмивання відповідальності. Тому виступає за їх перезавантаження.

Також Зеленський додав, що готовий змінити генерального прокурора України, якщо новий керівник відомства не виконає покладені на нього зобов'язання.

Війна на Донбасі

Зеленський висловив упевненість, що до 2024 року Україна війну на Донбасі вдасться зупинити. Глава держави пообіцяв, що процес переговорів спробують прискорити, а незабаром - будуть результати.

"Я впевнений в тому, що за мою каденцію ми закінчимо цю війну. Упевнений особисто. Я говорив, що готовий чекати рік, готовий працювати рік ... Ніхто країну не здав, нічого такого не підписано, говорили, я буду на колінах стояти, нічого цього не зроблено ... Часткові перемоги, напевно, є, але будемо чекати повного результату. Коли дійсно ми повернемо наші території", - сказав він.

Медична реформа

Під час пандемії коронавірусу COVID-19 стали помітними всі недоліки медичної реформи, зазначив Зеленський. За його словами, єдине, що має зараз українська медицина - хороший медичний персонал.

"Зараз дуже багато питань до медичної реформи. Коронавірус показав, що це за медична реформа. Він показав: лікарні не готові, кількість інфекційних ліжок не готова до такого виклику, заробітна плата лікарів дуже мала, інфраструктури медичної немає.

Я вам скажу, у нас було 5 непрацюючих лабораторій, зараз працюють - 35. У нас апаратів ШВЛ, що більш-менш працюють, не було навіть тисячі в країні, де 40 млн населення. Були прострочені маски. Просто якась ганьба. Ми бачимо зараз, що після коронавірусу потрібно змінити повністю підхід, ми тільки зараз розуміємо, що у нас є", - сказав він.

Повернення полонених з Донбасу

За словами Зеленського, за одного захисника України він готовий віддати 50 або й 100 беркутівців.

"Я так вважаю - зі мною можуть не погодитися багато українців - але я впевнений, що я правий: за одного нашого військового я б віддав 50, 100 беркутівців.

Для мене цінніше повертати наших героїв - для мене вони всі герої, які захищали і захищають Україну - це і є наш скарб. Ми повертаємо всіх наших українців", - сказав він.

Про іноземну розвідку

Зеленський висловив думку, що інші країни прихильно ставляться до України через нього.

"Ми з усіма світовими лідерами познайомилися. Вони зрозуміли, чого я хочу, до чого я прагну. У них у всіх працює розвідка. Прекрасно працює розвідка. Вони знають, що я ні копійки не взяв, не вкрав, нікому нічого не винен. З НАТО відносини є, з ЄС прекрасні відносини з МВФ ми підпишемо меморандум, ми отримаємо 8 млрд і ще там пару мільярдів від інших європейських фінансових інститутів ... Ми стали дуже відомої країною. Зараз Україну знає кожен американець. Не будемо говорити з якихось причин. Це не важливо. У нас з Америкою міцні відносини зараз", - додав глава держави.

Створення сучасної державної авіакомпанії

За словами Зеленського, в його планах почати роботу над цим питанням. Він хоче, щоб авіакомпанія мала виключно український авіапарк.

"Стратегічні об'єкти повинні залишатися державними, в них повинна вкладати гроші держава. "Антонов" - велике підприємство з великою кількістю робочих місць. Жодного літака не побудовано за останні роки. Я не розумію, чому на внутрішніх рейсах не літають наші літаки.

Де наші "АН-и"? Ми з ними домовилися, зараз ми розробляємо програму, і ми це зробимо. Ми повинні зробити державну авіакомпанію.

Це моя мрія - зробити державну сучасну авіакомпанію на рівні Turkish Airlines або "сінгапурських Авіаліній". Держава готова виділити на це гроші", - сказав він.

Раніше "Апостроф" писав про те, як змінився рейтинг Зеленського через рік після перемоги, що вплинуло на підтримку глави держави і чи варто чекати подальшого падіння через економічну кризу.