RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Агресор повинен відповісти: Рада прийняла важливий закон по "покаранню" Росії

Верховна Рада проголосувала за прийняття за основу і в цілому з необхідними правками проекту постанови про звернення ВР до парламентаріїв інших держав і парламентських асамблей міжнародних організацій про засудження збройної агресії Росії проти України, незаконної анексії Криму та окупації ОРДЛО, політичних репресій проти громадян України та звільнення політв'язнів-громадян України.

Документ №3068 підтримали 309 депутатів, оголосив спікер Ради Дмитро Разумков.

Єдиною фракцією, яка не дала жодного голосу за цю постанову, стала ОПЗЖ.

"Постанова має на меті прийняття Звернення Верховної Ради України до парламентаріїв іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій із закликом посилити зовнішній тиск на Російську Федерацію з метою припинення її збройної агресії проти України, виконання відповідних рішень міжнародних організацій та міжнародних судових інстанцій, звільнення тимчасово окупованих територій і повернення Росії в міжнародне правове поле", - йдеться в поданні до документа.

Верховна Рада України закликає:

  • засудити порушення російською окупаційною адміністрацією основоположних прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях
  • вимагати від Росії відмовитися від розширення агресивних дій в чорноморському регіоні.
  • вимагати від Росії скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступ до освіти українською мовою.
  • вимагати від РФ припинити депортацію цивільного населення тимчасово окупованого Криму і Севастополя та переміщення громадян Росії на тимчасово окуповану територію України, що призводить до зміни демографічного складу Автономної Республіки Крим і Севастополя.
  • засудити незаконне будівництво Росією мостового переходу через Керченську протоку і його використання в якості засобу незаконного перетину російсько-українського кордону за допомогою автомобільного та залізничного транспорту.
  • застосовувати всі можливі види санкцій проти фізичних та юридичних осіб, органів державної влади РФ, органів окупаційної влади Росії, причетних до здійснення окупаційної політики на тимчасово окупованих територіях України і грубих порушень прав людини.
  • вимагати від РФ припинити спроби розширення своєї юрисдикції на ядерні об'єкти і інфраструктуру на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, використання захоплених українських підприємств оборонної промисловості.
  • вимагати від Російської Федерації припинення нарощування присутності військових сил в Чорному і Азовському морях.
  • припинити масові переміщення культурних цінностей, що належать Україні, з тимчасово окупованих територій до території Росії, і змусити РФ повернути незаконно переміщені культурні цінності.
  • надати світовій спільноті чіткі запевнення щодо нерозміщення на тимчасово окупованих територіях України ядерної та іншої зброї масового знищення.

Як повідомляв "Апостроф", також 30 квітня депутати планують розглянути законопроекти про приєднання України до Межамериканской конвенції про виконання кримінальних покарань за кордоном і про приєднання до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей.