RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Хапається за соломинку: політолог пояснив, навіщо Путіну потрібен парад в Москві

Політолог Дмитро Орєшкін упевнений, що військовий парад в Москві для президента Росії Володимира Путіна ні що інше, як соломинка для і без того падаючого рейтингу.

Про це він заявив в інтерв'ю "Апострофу".

"Парад - це соломинка, за яку хапається падаючий рейтинг Путіна. У людей, здатних раціонально мислити, він, скоріше, викличе питання, ніж додасть захоплення. Є в ньому щось штучне, нещире, несправжнє. І може статися зовсім навпаки – парад призведе до падіння рейтингу Путіна. 20 років режим тиснув на одну і ту саму військово-патріотичну клавішу - і рейтинг зростав. Тепер ця клавіша перестала працювати. Знаєте, як у телятниці є такий пристрій: теля натискає на педаль, і в годівницю сиплеться корм. Телята це добре розуміють. А якщо господар не насипав у залізний ящик їжі, то скільки ти мордою не тицяй, профіту не отримуєш. Ось Путін тицяє у військово-політичну риторику, а нічого не випадає. Але він більше нічого не вміє. Та й часу у нього немає, щоб щось нове придумати", - каже він.

За словами політолога, причому в питанні проведення параду мова йде не про підйом рейтингу Путіна перед голосуванням за поправки до Конституції, а про надію його не впустити зовсім.

"Зараз підняти Путіну рейтинг практично нічим. Було три злети популярності, пов'язані з війнами - чеченською, грузинською та українською. А в рутинних умовах рейтинг весь час йшов донизу. Зараз організувати переможну війну вже ніде. Можуть спробувати загострити ситуацію в так званих ДНР-ЛНР, щоб зіграли патріотичні почуття, мовляв "наших б'ють, "русский мир" принижують". Але і це поки не вийшло – чи то немає грошей, чи то не вистачає рішучості. Приєднати Білорусь? "Батька" пручається - і, причому так жорстко, що виглядає, скоріше, переможцем у цій грі", - говорит Орєшкін.

Він також висловив думку, що рейтинг Путіна буде продовжувати знижуватися і далі, і ніякий парад його не втримає.

"Бо на тлі наростаючого скепсису зростає розуміння. Я не скажу, що люди починають злитися на Путіна - ще ні, ще не всі. Але він 20 років розповідав, що піднімаємося з колін, багато чого обіцяв. Люди вірили, деякі - з останніх сил. Але тут хвороба, а він з нею впоратися не може, економіку він підняти не може, зарплати не зростають, ціни піднімаються. Раніше все можна було заретушувати військовими перемогами - "зате ми Крим від України відрізали! Ось як чудово!". Всі бурхливо аплодують. А зараз що?" - резюмував публіцист.

Детальніше про причини президента РФ проводити парад в умовах смертельної пандемії, читайте в матеріалі "Апострофа": Куди Сталін, туди і Путін: навіщо Кремлю потрібен військовий парад.