RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Українців пропонують звільнити від боргів по комуналці: деталі гучного законопроекту

До Верховної Ради внесли проект Закону про списання заборгованості населення за постачання природного газу, централізоване опалення та постачання гарячої води, постачання електричної енергії, що сформувалась станом на 1 січня 2020 року. Авторами законопроекту стали нардепи фракції ОПЗЖ.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Верховної Ради.

Документ передбачає списання заборгованості споживачам комунальних послуг (населенню), підприємствам та організаціям, які включені до реєстру, постачальникам природного газу та/або теплової та електричної енергії, оптовим постачальникам природного газу, теплової та електричної енергії, а також розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів, органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

В разі ухвалення закону списанню підлягатиме:

  • заборгованість населення за природний газ перед постачальниками природного газу для потреб побутових споживачів, що сформувалась станом на 1 січня 2020 року;
  • заборгованість населення за централізоване опалення та постачання гарячої води, що надаються населенню суб'єктами господарювання, які є виконавцями цих послуг, станом на 1 січня 2020 року;
  • заборгованість населення за постачання електричної енергії для кожного класу споживачів перед відповідними постачальниками послуг, що сформувалась станом на 1 січня 2020 року.

"Реалізація даного проекту Закону України потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України у розмірі 5,4 млрд. грн. для покриття заборгованості населення за спожиту електроенергію. Збільшення на 2020 рік видатків в рамках списання заборгованості населення за електроенергію пропонується за рахунок економії, яка буде отримана за іншими бюджетними програмами, а також коригування окремих бюджетних програм з метою сприяння подоланню наслідків пандемії COVID-19", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

До слова, підприємства теплопостачання в Україні знизять в діючих тарифах витрати на придбання природного газу, що призведе до зменшення комунальних платежів. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Кабміну 10 червня.