RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Ірані пояснили, чому збили український літак: це була не просто помилка

В Ірані назвали причину авіакатастрофи українського Boeing 737-800, яка сталася 8 січня біля Тегерана. Причиною загибелі понад 170 пасажирів і членів екіпажу названо людський фактор.

Про це йдеться в доповіді Організації цивільної авіації Ірану.

Як повідомляється, комплекс ППО, який збив літак помилково, був неправильно налаштований через те, що напередодні був переміщений.

"Один з комплексів ППО Тегерана був переміщений. Це призвело до зміни його географічного положення та напрямку", – йдеться в доповіді.

Також зазначається, що після переміщення не було виконане перенастроювання комплексу.

Згідно з документом, через переміщення системи ППО перед тим сталися похибки в налаштуванні. Лайнер був помилково розпізнаний як об'єкт, що рухається в бік Тегерана, хоч літак МАУ вилітав зі столиці Ірану, а не навпаки.

В доповіді також додали, що між комплексом ППО і центром не відбувся обмін даними, оператор ідентифікував літак як ворожу ціль і, не отримавши відповіді від координаційного центру ППО, запустив першу ракету по літаку, а потім другу.

Деталі катастрофи

Як відомо, 8 січня 2020 року після зльоту з летовища Тегерану ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців — двоє пасажирів та дев'ятеро членів екіпажу. Також серед загиблих — громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Позиція Ірану

Спочатку іранська сторона стверджувала, що катастрофа сталася через технічну проблему літака, проте 11 січня Іран визнав, що авіалайнер був помилково збитий бійцями Корпусу вартових Ісламської революції.

Згодом також стало відомо, що літак МАУ був збитий двома ракетами зенітно-ракетної системи "Тор-М1", яку Іран отримав з РФ.

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ наполягала на передачі бортових самописців до Франції, яка має необхідні технічні можливості для розшифрування.

Також стало відомо, що винним у збитті літака МАУ в Ірані 8 січня цього року є оператор ракетної системи, який порушив правила ведення вогню в умовах, що склалися на той час.

Жертвами авіакатастрофи стали 176 осіб

Найбільше серед пасажирів було іранців (82 людини) і канадців (63). На борту було 11 українців - дев'ять членів екіпажу та двоє пасажирів.

Більшість громадян Канади, які були на борту літака, мали іранські корені. Вони поверталися з Тегерана в міста Канади, використовуючи рейс на Київ як зручний і недорогий стикувальний переліт.

Загиблі українці

Екіпаж складався з двох пілотів, одного інструктора та шістьох бортпровідників. Це командир – Володимир Гапоненко, другий пілот Сергій Хоменко, інструктор Олексій Наумкін, Бортпровідники: старший бортпровідник Ігор Матьков, Катерина Статнік, Марія Микитюк, Валерія Овчарук, Юлія Сологуб та Денис Лихно. Також загинули двоє українських пасажирів - Ольга Кобюк і Олена Малахова.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Ірані зробили дивну заяву про "чорні скриньки", зазначивши, що в них немає нічого цінного для розслідування авіакатастрофи.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: