RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Зеленський запропонував жорстко карати винуватців смертельних ДТП

Президент Володимир Зеленський вимагає більш жорсткої кримінальної відповідальності за водіння в нетверезому стані, що призвело до загибелі людей у результаті дорожньо-транспортної пригоди. Глава держави вимагає чіткої логістики конкретних і жорстких дій для покращення ситуації з безпекою на дорогах.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Президент наголосив, що ситуація на автошляхах залишається вкрай складною. Остання аварія, спричинена п’яним водієм 12 липня під Києвом, є доказом цього. Внаслідок ДТП загинуло чотири особи, ще одна дитина перебуває в тяжкому стані.

За словами президента, загалом за перше півріччя 2020 року на дорогах загинуло майже 1,5 тис. осіб, а чинні закони, рішення та стратегії нічого не вирішили й радикально не змінили ситуації на дорогах.

Зеленський нагадав, що Міністерство внутрішніх справ максимально виступало за підписання закону № 720-IX (законопроект № 3314), за яким відповідальність за водіння напідпитку поверталася зі статусу кримінальних проступків до Кодексу про адміністративні правопорушення. Були аргументи, що кримінальний порядок паралізує роботу, адже процедура документування кримінального проступку є значно складнішою та потребує більше часу.

Зеленський наголосив, що повинен бути знайдений інший підхід. Зокрема, оскільки чинні штрафи не мають відповідного стримувального ефекту для водіїв, що сідають за кермо напідпитку, потрібно збільшити їх у 5-10 разів (якщо порушення правил незначне). У разі, якщо п’яний водій спричинив ДТП, яка призвела до людських жертв, має бути запроваджена більш сувора кримінальна відповідальність.

"Якщо водіння напідпитку спричинило загибель – строк покарання має бути збільшений. Можливо, до довічного ув'язнення. Я – за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко й надовго. І з максимальним розголосом... І щоб жоден суд не думав когось "відмазати", – заявив президент.

Президент також звернувся до прем'єр-міністра України, щоб протягом тижня були підготовлені реальні пропозиції та сформований дієвий план заходів з підвищення безпеки дорожнього руху.

Як повідомляв "Апостроф", в неділю, 12 липня, в Київській області на Старообухівській трасі сталася смертельна аварія за участю трьох автомобілів. Водій авто марки Mercedes з номерами AI 0999 HB вилетів на зустрічну смугу руху, де врізався в Mercedes Sprinter. У ДТП потрапила машина Hyundai, в салоні якої знаходилися 5 осіб - двоє дорослих (загинули відразу), дівчинка 8 років (також загинула) і ще два хлопчики 10 і 12 років госпіталізовані в критичному стані.