RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Глава МЗС України висловився про вибори і масові репресії в Білорусі

Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що МЗС України відстежує ситуацію в Білорусі, але ще не давало оцінку результатам виборів президента в країні.

Про це він заявив в інтерв'ю Радіо НВ в середу, 12 серпня.

"Ми засуджуємо насильство, ми закликаємо до звільнення затриманих і ми закликаємо до діалогу між владою Білорусі і білоруським суспільством", - сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що для України право на мирний протест є невід'ємною частиною політичного і громадського життя, ми маємо великий досвід, і знаємо, що відсутність діалогу призводить до загострення протистояння.

"Загострення послаблює країну і цим ослабленням користуються завжди зовнішні гравці. Ми знаємо, що Російська Федерація зацікавлена в ослабленні Білорусі в цьому контексті. Тому ми, безумовно, бажаємо нашим білоруським сусідам, які є також нашими друзями і партнерами, вийти на шлях діалогу і знайти загальний баланс, який залишить Білорусь сильною, суверенною і незалежною", - пояснив Кулеба.

Щодо безпосередньо результатів виборів президента Білорусі, міністр повідомив, що МЗС поки що уважно відстежуємо ситуацію і те, як вона розвивається.

"Як ви знаєте, ще Україна офіційно не давала оцінку саме результатами виборів. Реакція МЗС була в вигляді тристоронньої заяви "Люблінського трикутника". Три міністра об'єдналися, міністри України Литви і Польщі, і висловили спільну позицію, тому що Білорусь для всіх наших трьох країн має особливе значення", - зазначив міністр.

За словами глави МЗС, історично і в плані майбутнього Білорусь має особливе для України значення, тому МЗС висловило свою позицію, оцінивши події в Білорусі.

"Ви питаєте про оцінку результатів виборів, то, як я вам уже сказав, такої оцінки ми поки не давали, ми стежимо за процесом", - зазначив Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", президент Володимир Зеленський відреагував на масові протести, що спалахнули в Білорусі після оголошення попередніх результатів виборів президента країни, і закликав білорусів до діалогу, що дасть можливість зберегти взаєморозуміння і вийти з кризи.