RU  UA

Путін будує свій власний союз, в якому бачить Україну - генерал

Після анексії Криму Росія втричі збільшила військовий потенціал півострова, оскільки президент РФ Володимир Путін бачить небезпеку з боку України і НАТО. Метою Путіна є його власний союз, у складі якого він бачить і Україну. Про це в ефірі Апостроф Live заявив генерал-лейтенант, екс-заступник голови Генштабу Збройних сил України Ігор Романенко.

"Російське керівництво вважає, що за підсумками холодної війни вони програли. Це для них була третя світова війна. Вони виходять на четверту гібридну, за підсумками якої Росія хоче домогтися перерозподілу впливу для себе: зонами впливу повинні бути колишні радянські республіки. Путін будує свій власний союз і робить багато юридично для забезпечення цієї мети, аж до законів про використання ядерної зброї", - зазначив Романенко.

Генерал зазначив, що Росія намагається посилити свій вплив через розпалювання локальних воєн в країнах-сусідах. Йдеться про вплив на Україну, Грузію, Молдову. Тому Росія активно стягує озброєння і військову техніку в Крим.

"Там військовий потенціал був збільшений росіянами втричі. Крим - це фортеця, непотоплюваний авіаносець. По-перше, він знаходиться на півдні України, яка себе, з точки зору Путіна, веде не так, як йому треба, і на південних кордонах країн НАТО. Після анексії Криму Путін говорив, що Росія могла б застосувати тактичну ядерну зброю в разі відповіді НАТО на захоплення півострова", - зазначив експерт.