RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Коронавірус, безвіз і Росія: про що Зеленський говорив з лідерами Євросоюзу, текст заяви

У вівторок, 6 жовтня, в Брюсселі на саміті Україна - Євросоюз лідери ЄС і України обговорили низку питань співробітництва щодо подальшої підтримки з боку ЄС і ухвалили низку важливих рішень.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента України.

Так, сторони на саміті підтвердили незмінну позицію щодо зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС на основі Угоди про асоціацію.

Президент Євроради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз виділить Україні 190 мільйонів євро, які повинні допомогти країні в боротьбі з коронавірусом.

В ЄС відзначили досягнутий Україною прогрес у процесі здійснення реформ - земельної реформи, ухвалення закону про регулювання банківської діяльності, прогрес у децентралізації, початок роботи Вищого антикорупційного суду - і наголосили на необхідності подальшого прискорення процесу реформування та боротьби з корупцією.

Європейський Союз повідомив про нові програми з підтримки сільського господарства, місцевого мікровиробництва, малих та середніх підприємств (МСП), зокрема за рахунок кредитування у місцевій валюті, громадянського суспільства, транспорту, інфраструктури, навколишнього середовища та кліматичної діяльності, а також про конкретну підтримку для сходу України.

"Ми привітали продовження успішної імплементації безвізового режиму для громадян України. Ми наголосили на важливості продовжувати виконувати критерії лібералізації візового режиму та пришвидшувати відповідні зусилля щодо реформ. Ми з нетерпінням чекаємо відновлення звичних можливостей для подорожей наших громадян, як тільки це дозволять епідемічні умови", - йдеться в тексті заяви. Це означає, що в Брюсселі не бачать підстав для призупинення безвізового режиму, однак звертають увагу на небезпеку регресу в питанні боротьби з корупцією.

Також в ЄС заявили про невизнання незаконної анексії Криму Росією і необхідність поновлення санкцій щодо РФ і посилення політичного тиску на Кремль, а також визнали відповідальність російської сторони за поновлення обстрілів на Донбасі і порушення режиму тиші.

"Ми високо оцінили конструктивний підхід України у Нормандському форматі та Тристоронній контактній групі та закликали Росію відповісти взаємністю", - йдеться у тексті.

Як повідомляв "Апостроф", Євросоюз вирішив виділити Україні 190 мільйонів євро для допомоги країні в боротьбі з коронавірусом.