RU  UA

Під загрозою вся Європа: український генерал оцінив небезпеку розміщення ядерної зброї в Криму

Росія на території анексованого Криму може розташовувати ядерну зброю. Це, а також те, що Кремль на окупованій території може розміщувати бомбардувальники, створює велику небезпеку для будь-якої точки Європи.

Про це в ефірі Апостроф Live розповів заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

Так, генерал Кривонос пояснив, що Російська Федерація має великі можливості щодо зберігання та розташування ядерної зброї на території окупованого Криму.

"Ще з радянських часів там існували декілька об’єктів, які використовувались для зберігання ядерної зброї. Один з об’єктів — це так звана “Феодосія-13”, нині це село Краснокам’янка.

Татарською мовою — це урочище Кизилташ, де з початку 50-х років протягом 6 років велося велике будівництво бази зберігання. Це колишнє 12 управління Міністерства оборони СРСР, яке відповідало якраз за ядерну зброю. Об’єкт був у використанні до 1996 року, а остання зброя звідти була вивезена у середині 1990-х років", - розповів Кривонос.

За словами заступника секретаря РНБО, даний військовий об’єкт - це понад 30 км тунелів розмірами, як у метрополітені. Його було частково законсервовано, частково — розкрадено.

"За нашою інформацією, після анексії Криму, Росія почала проводити певні роботи на цих об’єктах", - повідомив Кривонос.

Також він назвав другий об’єкт на території Криму, де може розміщуватися ядерна зброя. Це Балаклава, де розташовані підводні човни РФ.

"Там додатково, і це перевірена інформація, зроблені штольні для підводних човнів", - додав Кривонос.

Він зауважив, що розміщене на території окупованого Криму озброєння несе загрозу для країн Європи.

"Наприклад, при базуванні в Криму бомбардувальників Ту-22М3, вони можуть загрожувати навіть Великій Британії... Важко сказати, якого типу ядерні боєприпаси вони там розміщують, нового чи старого. Але все це створює велику небезпеку для будь-якої точки Європи", - резюмував Кривонос.

Більше про те, які висновки Україні слід зробити з війни в Нагірному Карабасі, йдеться в матеріалі "Апострофа": "Ми повинні відбити будь-яке бажання у Росії продовжувати агресію проти України - Сергій Кривонос".