RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Передача Медведчуку полонянок з ОРДЛО зупинена: кого хочуть відпустити бойовики

Анонсований раніше процес передачі бойовиками ЛДНР Україні полонених призупинено: літак, яким мали транспортувати людей, не вилетів. Також невідомо, скільки полонених має намір передати Україні Росія, хто серед них і де вони зараз.

Про це в ефірі ток-шоу "Дійові особи" на "5 каналі" заявив голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

Як відомо, про передачу утримуваних бойовиками ОРДЛО людей раніше повідомив співголова партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук, йшлося нібито про дев'ять осіб. У Тристоронній контактній групі та в МЗС інформації про повернення людей не мали.

"Той літак, який мав привезти людей, не вилетів. Не тому, що немає палива чи ще чогось. Виникає просте запитання: хто летить у літаку? Ці люди мають паспорти? Вони внесені до відповідного реєстру? Це ж не просто подорож на конях – це дуже далека, причому міждержавна дорога. Спочатку вони летять із Донецька до Ростова-на-Дону, потім із Ростова-на-Дону до Мінська, а потім із Мінська в Україну. Це вже нездійсненне питання. Літак цього зробити не може", – заявив він.

Додамо, що представники ДНР і ЛНР в Тристоронній контактній групі 16 січня виступили з заявою, в якій в жорстких виразах звинуватили владу України у зриві переговорів про мир. Вони заявили, що Київ веде обстріл, "відмовляється від прямого діалогу" і порушує інші домовленості, передає видання "Ґрати".

У цій же заяві бойовики вказали, що "як жест гуманізму" вони вирішили в односторонньому порядку передати деяких засуджених громадян України за посередництва Віктора Медведчука, якого назвали "державним діячем, який не підтримує таку поведінку офіційної влади, і неодноразово виявляв людяність і прагнення до конструктивної участі". У заяві сказано, що йому будуть передані "жінки, люди похилого віку та особи, які страждають важкими захворюваннями особи, що не брали ніякої участі в збройних діях проти республік".

Начебто йдеться про звільнення чотирьох осіб - 57-річну мешканку Луганська Наталію Савченко, 30-річну жительку Стаханова Катерину Котенко, 42-річну донеччанку Наталію Стаценко і 47-річну донеччанку Світлану Довгаль.

Як повідомляв "Апостроф", глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук повідомляв, що підконтрольні Кремлю терористи ОРДЛО не надали Україні список громадян, яких планують передати в односторонньому порядку.