RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Затриманого в Білорусі українця визнали політв'язнем

22 січня ім'я одного з українців потрапило в список політичних в'язнів Республіки Білорусь. Представники білоруських правозахисних організацій виступили зі спільною заявою про визнання політичними в'язнями ще п'яти осіб та вимагають їх негайного звільнення.

Про це повідомив білоруський сайт Весна.

Рішення про розширення списку політичних в'язнів було прийнято в зв'язку з інформацією про взяття під варту і пред'явлення звинувачень за частиною 2 статті 293 КК Олександрі Потресаєвій і Олександру Резнику. Також за частиною 1 статті 342 КК проходять Михайло Ференец (українець), Віталій Щербич і Рената Смирнова. У повідомленні сказано, що переслідування цих людей правозахисники розцінили як політично мотивоване в зв'язку з реалізацією ними свободи мирних зібрань і виразом власної думки щодо оголошених результатів виборів президента Республіки Білорусь.

На офіційному порталі з'явилася заява, в якій сказано, що загальне число політичних в'язнів зросло до 190 осіб. Правозахисники також відзначили, що дві людини були викреслені із загального списку: це Дмитро Кулаковський, якого засудили до двох років за образу чиновника, і Валерій Каленчиць. Він отримав три роки за те, що перегородив рух транспорту на акції протесту в серпні 2020 року. 22 січня обидва були відпущені із зали суду, і вирушили додому.

Як писав “Апостроф” раніше, 22 січня,на площі Незалежності в Мінську чоловік вчинив акт самоспалення.