RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Януковичу оголосили нову підозру - діяв в інтересах Росії

Колишньому президенту України Віктору Януковичу оголосили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада).

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу генерального прокурора.

Президента-втікача підозрюють з державній зраді під час підписання так званих "Харківських угод" про продовження на 25 років перебування в Україні Чорноморського флоту Російської Федерації, які було підписано 21 квітня 2010 року.

"Діючи за попередньою змовою з вищими посадовими особами Російської Федерації, в порушення вимог Конституції України та Закону України "Про міжнародні договори України", на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, надав іноземній державі – Російській Федерації та її представнику – президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в повідомленні.

Януковича звинувачують в штучному створенні передумови до збільшення чисельності військ РФ та умов їх перебування на суверенній території України під приводом отримання знижки на природний газ.

"При цьому, Угода, а також укладені контракти на її виконання між АТ "НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром", фактично не надавали жодного зниження ціни на природній газ. Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Російською Федерацією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються", - додали в ОГПУ.

У результаті підписаних екс-президентом так званих "Харківських угод" на території України було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройних Сил РФ замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України, що в 2014 році дало Росії можливість анексувати півострів Крим.

Як повідомляв "Апостроф", 21 січня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення щодо низки справ під час Революції Гідності. Суд звинуватив українську владу часів Януковича в порушенні прав людини.