RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

​Переговори щодо Донбасу: Росія виступила зі скандальною пропозицією для бійців ЗСУ

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак запропонував членам "нормандського формату" закріпити домовленості щодо припинення вогню на Донбасі.

Про це повідомляє інформагентство "Інтерфакс".

Він відправив відповідний лист колегам по переговорах з Франції, Німеччини та України. Також Козак запропонував не пізніше 22 березня узгодити домовленості політсили і підписати документ.

Зокрема, мова йде про зобов'язання Києва щодо дотримання перемир'я "без будь-яких вилучень та інтерпретацій". Вони припускають, що відкривати вогонь у відповідь можливо лише за наказом керівництва збройних сил України або бойовиків після безуспішної спроби використовувати наявні механізми з реагування на порушення режиму припинення вогню.

Також Козак запропонував ввести новий порядок проведення переговорів в "нормандському форматі", заснований на принципі рівноправності всіх учасників процесу. Він додав, що причиною (не основною) відсутності просування у переговорах є їхня неправильна організація.

"З огляду на рівноправність всіх учасників "нормандського формату", було б доцільно використовувати широко принцип ротації голів з тим, що застосовуються в міжнародній дипломатичній практиці, щоб дана функція виконувалася по черзі кожним з чотирьох учасників", - йдеться в листі.

Козак впевнений, що такий підхід буде ефективний в переговорах і скоротить часові витрати на їх проведення.

Як повідомляв "Апостроф", в п'ятницю, 19 березня, в результаті мінометного обстрілу на Донбасі загинув морський піхотинець Андрій Грабар.