RU  UA

Повномаштабне вторгнення Росії: в ТКГ оцінили можливості Кремля

Стягування військ РФ до кордону з Україною і демонстрація готовності до нової ескалації на Донбасі є намаганням президента РФ Володимира Путіна підсилити свої позиції на саміті в нормандському форматі.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів представник Донецька в українській делегації в Тристоронній контактній групі по переговорах в Мінську Сергій Гармаш.

"Я не бачу передумов всерйоз побоюватися повномаштабної ескалації на рівні 2014-2015 років на Донбасі. Всі військові дія Росії (на кордоні з Україною - "Апостроф"), які зараз розглядаються як мало не підготовка до нападу, на мій погляд, є психологічним тиском. Причому більше навіть не на Україну, а на наших партнерів по "нормандській четвірці", - зауважив Гармаш.

За словами представника Донецька в українській делегації в ТКГ, таким чином президент РФ Володимир Путін намагається підсилити свої позиції на переговорах.

"Це звичайна поведінка Росії на переговорах, враховуючи вчорашню відмову Росії щодо підтвердження режиму перемир'я на Донбасі. Це інструмент тиску Росії і в Тристоронній контактній групі, і на переговорах в нормандському форматі. Адже декілька днів тому під час переговорів членів "четвірки" і президент Франції Макрон, і канцлер Німеччини Меркель наполягали на проведенні нового саміту", - пояснив Гармаш.

Він додав, що зараз позиції Кремля в порівнянні з консолідованою позицією Німеччини, Франції і України є слабкими.

"Путіну важко буде відмовити на ініціативу України (про проведення саміту в нормандському форматі - "Апостроф") і тому для підсилення своєї позиції на цих переговорах Росія спробує надати їй ваги, використовуючи цей військовий інструмент у вигляді ескалації на Донбасі. Так було завжди до цього", - резюмував Гармаш.