RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Затримання українського консула в Росії обернулося "війною дипломатів": всі подробиці

У п'ятницю, 16 квітня, в ході спецоперації ФСБ в Санкт-Петербурзі було затримано співробітника генерального консульства України Олександра Сосонюка, після чого влада РФ оголосила про висилку з країни українського дипломата. У МЗС України назвали затримання провокацією і висунули вимогу покинути територію України протягом 72 годин старшому дипломату посольства Росії в Києві.

Про це повідомляє агентство ТАСС з посиланням на прес-службу ФСБ РФ.

Так, російські силовики звинувачують консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка в "отриманні закритої інформації з баз даних правоохоронних органів і ФСБ".

"Федеральною службою безпеки 16 квітня в Санкт-Петербурзі в ході зустрічі з російським громадянином при отриманні інформації закритого характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів і ФСБ Росії, затриманий на місці злочину український дипломат - консул Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександр Сосонюк", - сказано в повідомленні ФСБ.

Російські силовики також додали, що діяльність українського дипломата Олександра Сосонюк нібито "має явний ворожий характер по відношенню до Російської Федерації".

Російське видання "Коммерсантъ" з посиланням на джерела в МЗС Росії повідомило, що консула буде вислано з країни. Така практика, оскільки консул перебуває під дипломатичним імунітетом і його не можуть заарештувати.

"Питання в тому, буде він оголошений персоною нон грата або обмежаться заявою про небажаність подальшого перебування в країні", - сказало одне з джерел.

Пізніше у МЗС РФ заявили, що консул має покинути країну до 22 квітня.


Олександр Сосонюк. Фото: Facebook

Спікер МЗС України Олег Ніколенко заявив, що міністерство готує відповідь на дії Росії відповідно до існуючої практики і на основі принципу взаємності.

"Чергова провокація на тлі дестабілізуючих дій Росії. Російські правоохоронці затримали співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі на кілька годин. Зараз він знаходиться в українській дипустанові", - сказав Ніколенко.

За його словами, обставини затримання з'ясовуються.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін сказав, що зараз вирішується питання повернення Олександра Сосонюка в Україну.

"Найближчим часом ми, безумовно, будемо вирішувати питання про його повернення додому", - сказав він Енин.

Також Енин зазначив, що звинувачення з боку ФСБ брехня і ця ситуація - чиста провокація РФ:

"Зазначені дії російських правоохоронних органів є нічим іншим, як грубою провокацією, грубим порушенням всіх Віденських конвенцій. Наш дипломат абсолютно не міг бути затриманий, більш того він не мав жодного відношення до тих дій, які йому інкримінують російські чиновники. Безумовно, найближчим часом МЗС визначиться з симетричною відповіддю відповідно до існуючої практики в таких ситуаціях".

Пізніше Єнін розповів, що росіяни "зробили вигляд, що не впізнали представника українського консульства Олександра Сосонюка", коли затримували його.

"Вчора ми стикнулися фактично з нападом правоохоронних органів РФ на нашого співробітника. Вони зробили вигляд, що не впізнали представника українського консульства", - сказав він.

Єнін зауважив, що російська сторона після вчинення цієї провокації найімовірніше запропонує нашому консулу залишити територію РФ.

"Ми абсолютно не сприймаємо подібний шантаж і практику провокацій, яка стає дедалі грубішою. Обов’язком нашої держави є зробити все можливе для безпеки закордонних дипломатичних установ, навіть якщо йдеться про установи у державі-агресорі. Водночас, якщо російська сторона оголосить нашого співробітника персоною нон-грата, ми будемо змушені так само дієво реагувати на цей провокативний крок з боку РФ", — додав він.

Зрештою в Міністерстві закордонних справ України відреагували на затримання українського консула Олександра Сосонюка в Санкт-Петербурзі. Старшому дипломату посольства Росії в Києві висунули вимогу покинути територію України протягом 72 годин.

Російська влада вважає висилку старшого дипломата посольства Російської Федерації з території України після затримання українського консула не дзеркальна мірою, а дипломатичною помстою.

У Росії стверджують, що Олександра Сосонюка було затримано за отримання закритої інформації з баз даних правоохоронних органів і ФСБ. Момент затримання згодом був опублікований в соцмережах.


Раніше ми розповідали, що Росія вирішила налякати США санкціями і висилкою дипломатів.