RU  UA

Генерал СБУ вказав на небезпечний момент з відведенням військ РФ

Стягування Російською Федерацією військ до українського кордону, про відведення яких сьогодні заявили в Міноборони РФ, була демонстрацією сили і тиском. Тільки завдяки спільній сконцентрованій позиції України і її західних партнерів шантаж Кремля не вдався, але розслаблятися не варто.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ у 2014-2015 роках Віктор Ягун.

"В жодному разі не треба заспокоюватися. Може, Росія і відведе війська (які зосереджувалися біля українського кордону - "Апостроф") до місць постійної дислокації, але я сумніваюся, що ці місця будуть набагато далі від тих польових таборів, де вони стояли зараз", - зауважив Ягун.

Він звернув увагу, що ті війська, які були в Криму, скоріше за все, там і залишаться, а відступлять ті, що базувалися в прикордонних областях.

"Для чого це все було? В наступ іти ніхто не збирався, бо для того, щоб йти в наступ, потрібно мати хоча в потрійну перевагу у військах - це не менше, ніж 300 тисяч військових для першого удару. Зараз Росія не може накопичити таку кількість війська для повномаштабної агресії проти України, тим більше, забезпечуючи наступ з трьох напрямків", - зауважив експерт.

За його словами, ці маневри Кремля біля українського кордону були шантажем України.

"Це все було розраховане виключно на демонстрацію сили і шантаж, як України, так і наших зарубіжних партнерів. Наша реакція була відповідною - ніхто не почав бігати і купувати гречку, як вони сподівалися. Суспільство було сконцентроване, і ця злагоджена позиція - військових, влади, волонтерів - показала, що в ці моменти ми можемо об'єднатися, бо ми скраю, а наша хата приймає ворога першою. Цей меседж ми передали Заходу, і від наших партнерів ми отримали реальну підтримку - політичну, військову, розвідданими, космічними знімками, військовою присутністю в Чорному морі і в повітрі. Все це в комплексі дало ворогу зрозуміти, що так просто все це для нього не пройде", - пояснив Ягун.