RU  UA

Вважали кримських татар ворогами: генерал про те, як СБУшники допомогли ФСБ в Криму

Співробітники СБУ, які працювали в Криму до 2014 року і, зрадивши присязі, перейшли на службу до ФСБ РФ, вважали росіян дружніми до України, а в своїй роботі зосереджувалися на протидії сепаратизму кримських татар.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ у 2014-2015 роках Віктор Ягун.

"Величезна кількість співробітників Служби безпеки України, які працювали в АРК Крим до анексії - майже 90% - залишилися працювати на окупантів. При цьому військовослужбовці Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, правоохоронці Міністерства внутрішніх справ повернулися в Україна. Причина цьому проста: підрозділи СБУ в Україні формували з місцевих жителів. Менталітет спіробітників СБУ в Криму формувався таким чином, що Росія для них ніколи не була і не могла бути ворогом, це були близькі для їх розуміння люди и структури", - пояснив Ягун.

Він звернув увагу на те, що в своїй оперативній роботі співробітники СБУ не вважали ворожими проросійські організації, а зосереджувалися на протидії кримським татарам.

"СБУ в Криму насправді вважала противником кримських татар, бо це нібито сепаратисти, які разом з Турцією хочуть відділити Крим від України. І весь масив їхньої роботи спрямовувався саме на кримських татар. Я думаю, що ФСБ РФ зараз використовує зібрані проти кримських татар матеріали", - додав Ягун.