RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Стало відомо про гучну заяву Байдена про геноцид вірмен

В ході телефонних переговорів президент США Джозеф Байден розповів турецькому президенту Реджепу Тайіпу Ердогану про свій намір визнати геноцид вірмен.

Про це повідомило джерело Bloomberg.

У суботу, 24 квітня, Байден має намір виступити із заявою, яка буде присвячено Дню пам'яті геноциду вірмен. Саме в ході цього виступу, президент США планує використовувати слово "геноцид".

Раніше, ще будучи сенатором, Джозеф Байден встановив тісні довірчі відносини з вірмено-американської та греко-американської громадами в США. А під час президентської передвиборної кампанії дав обіцянку, в разі своєї перемоги, визнати геноцид вірмен.

Рональд Рейган в 1981 році вже назвав "геноцидом" події 24 квітня 1915 року, коли Младотурецкі правителі наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбул і депортувати. Тоді загинуло понад 1,5 млн вірмен. І більш 1 млн вірменських біженців розсіяно по світу.

Однак під тиском Туреччини Рейган відмовився від своїх слів.

Таким чином, Байден стане першим президентом США за останні 40 років, який офіційно і публічно визнає факт геноциду вірмен. Однак потрібно розуміти, що даний крок ускладнить і без того натягнуті відносини США з Туреччиною.

Як писав "Апостроф" раніше, зустріч президента США Джо Байдена з главою РФ Володимиром Путіним може пройти в одній з трьох країн.