RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Скандал навколо вибухів у Врбетіце "поховав" два важливі проекти Кремля в Чехії

Оприлюднена інформація про причетність російських агентів до вибухів на складах в Врбетіце, які сталися в 2014 році, вже майже поставила хрест на двох важливих проектах Російської Федерації в Чехії.

У Чехії буде знищена агентурна мережа російських спецслужб - Давид Стулік

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" старший аналітик Центру "Європейські цінності" Давид Стулік, який був представником представництва ЄС в Україні в 2007-2019 роках.

"Перше – це закупівля вакцини "Супутник-V" - думаю, зараз будь-яка розумна пересічна людина не буде погоджуватися отримувати вакцину від країни-агресора. Тут у нас наразі дуже негативне ставлення до цього, як і в Україні.

І друге, і це найбільш важливий момент, чеський уряд заявив у понеділок, що не буде запрошувати "Росатом" до величезного тендеру на розбудову атомної станції. Йдеться про найбільший контракт в історії Чехії, вартість якого складатиме мінімум 6 мільярдів доларів", - зазначив європейський дипломат.

Експерт звернув увагу, що другий проект був дуже важливий для Росії в плані довгострокової перспективи.

"Важливо зазначити, що той, хто буде будувати ці реактори, отримає дійсно величезний вплив на енергетичну безпеку нашої країни, оскільки це буде одне з основних джерел електроенергії в майбутньому, впродовж декількох десятиріч. І в цьому випадку уряд дуже опирався тиску президента Земана, який просував ідею запросити на цей тендер "Росатом". Чеські спецслужби публічно закликали уряд не допускати "Росатом" до цього проекту. І зараз, розкриття цієї операції практично вбило ці російські проекти, можливо тимчасово, але я маю надію що й на довготривалу перспективу", - додав Стулік.

Як повідомляв "Апостроф", у підготовці вибухів на армійських складах поблизу села Врбетіце в Чехії в 2014 році брали участь щонайменше шість агентів ГРУ РФ з підрозділу 29155, члени якого здійснюють акти насильства за межами Росії.