RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Києву потрібні аргументи": політолог вказав на важливий нюанс з розширенням "нормандського формату"

Президент України Володимир Зеленський запропонував розширити "нормандський формат" і залучити до переговорів щодо Донбасу США, Велику Британію і Канаду. Києву слід використовувати як аргумент те, що РФ несе загрозу їм усім, а не тільки Україні.

Таку думку в бесіді з "Апострофом" висловив керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Зараз я беру участь в процесі, який був розроблений до мене. Мінський процес в цій ситуації повинен бути більш гнучким. Він повинен служити цілям сьогоднішнього дня, а не минулого", - заявив Володимир Зеленський в інтерв'ю для "Financial Times".

Він також запропонував змінити Мінські угоди і розширити "Нормандський формат", зазначивши, що є два варіанти: скорегувати "Мінськ" або використовувати інший переговорний формат.

Як варіант - розширення складу "нормандської групи", до якої, за версією Володимира Зеленського, можуть приєднатися США, Канада і Британія.

"Хід думок правильний. США і Канаду як підписантів Будапештського меморандуму варто було б залучити до переговорів ще минулій владі. Суть не в тому, щоб їх публічно запросити і чекати. Києву слід знаходити аргументи на користь того, щоб американці, канадці і британці вирішили увійти в переговорний формат. Слід на конкретних прикладах показувати, що РФ несе загрозу їм усім, а не тільки Україні", - зазначив Віталій Бала.

Він додав, що в такому випадку буде все одно, що говорить Москва, згодні вони на розширення нормандського формату чи ні.

"Якщо Захід наполягатиме на своєму, то буде ситуація, аналогічна "впливу" РФ на держави ОПЕК, які приймають рішення, а Москва змушена підкорятися", - пояснив він.

Заяву українського президента варто розглядати, в тому числі, як відповідь на вимогу Кремля вести "прямі переговори" з так званими бойовиками з "ДНР" і "ЛНР". Про це першим заговорив Путін, проте запросивши Володимира Зеленського в Москву.

Пізніше це повторив заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, запропонувавши провести на Донбасі зустріч в "нормандському форматі" але за участю бойовиків. Судячи з усього, Володимира Зеленського такий формат переговорів "Нормандії" не влаштовує.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Покликати - не означає зустрітися: навіщо Зеленський запрошує Путіна поговорити.