RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вітренко замість Коболєва: що стоїть за гучним рішенням Кабміну щодо зміни голови "Нафтогазу"

У середу, 28 квітня, Кабінет міністрів України звільнив Андрія Коболєва з посади глави НАК "Нафтогаз України" і призначив т.в.о. Юрія Вітренка.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Контракт з Коболєвим розірвано достроково

Відзначимо, що в березні минулого року Кабмін підтримав пропозицію наглядової ради "Нафтогазу" продовжити повноваження голови правління компанії Андрія Коболєва на 4 роки - з 23 березня 2020 року по 22 березня 2024 року. В разі звільнення Коболєва з посади таким чином його контракт буде припинений достроково.

"Нафтогаз" "повертають" державі

Видання "Вести" з посиланням на власні джерела в Кабміні пише, що звільнення Андрія Коболєва - "це повернення" "Нафтогазу" "в лоно держави" - тарифи на газ в 7,96 грн є занадто високими і необгрунтованими.

"Обсяги видобутку газу значно впали. І там багато ще всього. В останні роки держава втратила контроль за НАКом і фактично не керувала цією галуззю", - розповіло джерело видання, додавши, що призначення на посаду глави "Нафтогазу" Юрія Вітренка - дуже ймовірний розвиток подій.

Від прибутку - до мільярдних збитків

Відзначимо, що ситуація в "Нафтогазі" залишає бажати кращого - "Нафтогаз" в 2020 році демонстрував збиткову діяльність. Консолідований збиток групи "Нафтогаз" за січень-вересень 2020 року зріс до 17,034 млрд грн. У 2019 році за цей же період прибуток склав 12,850 млрд грн.

Поданий до Міністерства фінансів проект фінансового плану НАК "Нафтогаз України" на 2021 рік передбачає збиток компанії за 2020 рік на суму 11,8 млрд гривень. У міністерстві ж розраховували на 11,5 млрд гривень прибутку.

Зеленський і кредит МВФ

Головна причина звільнення Коболєва з посади голови НАК Нафтогазу - ситуація з цінами на газ, пише видання "Страна" з посиланням на свої джерела.

"Зеленський виступає за державне регулювання цін, а Коболєв - за стихію ринку. Як привід використовуватимуть ситуацію з високими цінами на газ за річними контрактами. Але це випадковість. Головне принцип - Зеленський має намір заради рейтингу тримати ціни на газ на повідку. Коболєв противився. І був звільнений. Але це практично відкритий конфлікт з США і МВФ, які позицію Коболєва повністю підтримували. І є, до речі, вірогідність, що Зеленський дасть задню під тиском Заходу. Хоча питання про ціни на газ для нього важливі. Якщо Коболєва все-таки звільнять, а за цінами на газ введуть держрегулювання, то кредитів МВФ не буде з ймовірністю близькою до 100% ", - сказало джерело в уряді.

Ще одним мотивом джерело видання назвав велике бажання Офісу президента посадити на ключові посади в НАК своїх людей.

"Там величезний грошовий потік. І Банкова його хоче осідлати. Вітренко подобається Єрмаку і буде провідником його інтересів", - говорить джерело.

Як повідомляв "Апостроф", раніше ЗМІ повідомили, що виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко, якого так і не було призначено на посаду Верховною Радою, написав заяву про звільнення.