RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Західний дипломат спрогнозував термін вступу України в ЄС і НАТО

Адміністрація президента США Джо Байдена - це великий шанс для України, з її допомогою терміни вступу нашої країни в НАТО і Євросоюз можуть наблизитися.

Таку думку висловив один з найбільш авторитетних дипломатів литовського МЗС, глава комітету із закордонних справ литовського Сейму Жигімантас Павіліоніс, пише "Європейська правда".

"Я просто бачу нинішню реальність. Адміністрація Байдена - це великий шанс для України, не можна втратити. Треба працювати кожен день, щоб його використовувати. Ви - лінія фронту між демократією і автократією, яка діє на нерви не тільки вам, не тільки нам, але і багатьом європейським країнам і США ", - зазначив політик.

Павіліоніс наголосив, що дії Росії досягають навіть Капітолію, а США цього не прощає.

"І те, що Байден в регіоні (в Східній Європі, - "Апостроф") подзвонив тільки вашому президенту - це дуже хороший знак. Треба, щоб Байден для вас став тим же, ким був Рейган для нас, для Центральної Європи і балтійських країн", - сказав дипломат.

Він пояснив, що стратегія РФ по ЄС - "розділяти і володарювати". А в Євросоюзі взагалі немає стратегії щодо Росії.

"Я вважаю, що частиною відповіді на російське питання має стати стратегія по Україні. Литва свого часу, як головуюча держава в ЄС, доклала всіх зусиль, щоб ви в 2013 році отримали угоду про асоціацію. А до 2027 - року нашого нового головування в ЄС - ми хочемо, щоб було прийнято рішення, пов'язане з вашим вступом до Євросоюзу ", - додав він.

Павіліоніс уточнив, що програма мінімум - щоб 2027 Україна почала переговори про вступ до ЄС.

"Але у мене є внутрішнє відчуття, що це буде раніше. Чому? Тому що я думаю про таке ж рішення по НАТО, думаю про Байдена. Тут, в Україні, ведеться війна за демократію в Європі, війна проти автократії", - вважає політик.

Він додав, що на місці Байдена, зробив би президента України Володимира Зеленського своїм головним союзником у цій війні.

"Тим самим він вирішить не тільки українське питання - він вирішить молдовське питання, грузинське, є надія і на Вірменію. А тривало він цим почне вирішувати російське питання", - констатував Жигімантас Павіліоніс.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час обговорення з українською стороною ситуації в країні заявив, що Україна повинна сама бути готова до вступу в НАТО.