RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Верховний суд скасував протокол ЦВК про перемогу Вірастюка на довиборах: гучні деталі

У суботу, 1 травня, ввечері Велика палата Верховного суду України своєю постановою визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87, де переміг кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк.

Про це повідомляє громадянська мережа "ОПОРА".

Суд також скасував протокол ЦВК від 22 квітня 2021 року, яким Вірастюк був встановлений переможцем виборів. Таким чином, Велика палата частково задовольнила апеляційну скаргу Олександра Шевченка на рішення Верховного суду від 28 квітня 2020.

Таке рішення мотивоване серед іншого тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі №87 ЦВК не було забезпечено перевірку всіх порушень, про які заявляли учасники виборчого процесу.

Як відомо, Шевченко не погодився з протоколом ЦВК про результати виборів в окрузі і оскаржив цей протокол і дії ЦВК. Додатково в позові просив зобов'язати ЦВК продовжити встановлювати результати і відправити ОВК 87-го округу на уточнення протоколу. 28 квітня ВС Шевченку відмовив повністю.

Крім того, Велика палата почала розглядати іншу справа №9901/117/21, яка також безпосередньо стосується результатів виборів в окрузі №87. Так, партія "За майбутнє" просить:

  • визнати протиправними дії ЦВК від 22 квітня 2021 по встановленню результатів виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №87 на проміжних виборах народного депутата України від 28 березня 2021 року;
  • визнати неможливим встановлення достовірних результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №87 28 березня 2021 року;
  • визнати протиправним та скасувати протокол ЦВК від 22 квітня 2021 про результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №87;
  • зобов'язати ЦВК прийняти рішення про проведення повторних виборів в одномандатному виборчому окрузі №87.

29 квітня Верховний суд відмовив у задоволенні зазначеного позову, остаточне слово - за Великою палатою Верховного суду.

Нагадаємо, раніше кандидат у народні депутати від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко заявив, що окружна виборча комісія вкрала його перемогу на проміжних виборах до ВРУ в 87-му виборчому окрузі.