RU  UA

Американська допомога: якої зброї потребує Україна для захисту від російської агресії

Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь розповів, яку військову допомогу Україні отримує від США.

Про це він говорив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

"Ми щорічно отримуємо допомогу від США на суму близько 300 млн доларів - і навіть більше. Але я хотів би наголосити, що сюди не вагонами або валізами везуть кеш. Ця допомога в принципі виражається не грошима, а матеріальними засобами. Це ті кошти, які в принципі крутяться всередині США, а потім Україна отримує готові послуги", - пояснив Самусь.

За його словами, в цю допомогу входить і навчання особового складу, підготовка персоналу, фахівців тощо. Це, зокрема, і передача нам певних засобів: це засоби зв'язку, засоби контрбатарейної боротьби.

"Летальної зброї небагато. Ті відомі Джавеліни є в невеликій кількості. Можна згадати ще передачу Україні кількох патрульних катерів. Що стосується зброї, я б зараз сподівався на прорив в наших військово-технічних відносинах зі США, щоб ми говорили про протиракетну оборону. Це той елемент, який може змінити ситуацію, і на який вже буде реагувати Росія", - сказав експерт.

Журналіст зазначив, що глава МЗС Дмитро Кулеба говорив про системи протиповітряної оборони і антіснайперскі технології і запитав, чи можна це вважати проривом.

"Саме про це я й кажу. Він мав на увазі якраз системи Patriot - це протиракетна і протиповітряна оборона. Це сучасні системи, які можуть ефективно протидіяти російським ракетам і літакам. Це те, чого нам не вистачає зараз", - резюмував Самусь.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія тримає на українському напрямку три армії, загроза не зникла - Михайло Самусь.