RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Друга і остання світова війна": Зеленський записав відеозвернення до українців в День пам'яті і примирення

У суботу, 8 травня, коли відзначається День пам’яті і примирення, президент України Володимир Зеленський вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні. Глава держави закликав громадян пам'ятати історію, щоб не допустити розпалу ще однієї світової війни, яка може призвести до нової трагедії.

День пам'яті і примирення: що потрібно знати українцям про Другу світову війну

Про це він сказав у відеозверненні до українців з нагоди Дня примирення і пам'яті, яке опубліковано в офіційному Telegram-каналі глави держави.

"Сьогодні ми вклоняємось перед усіма, хто захищав від нацизму рідну українську землю, захищав світ, перед усіма, хто загинув у роки Другої світової війни. Ветерани, які протидіяли нацистам, підпільники, військовополонені, остарбайтери, бранці концтаборів, діти війни, цивільне населення та кожен, хто постраждав від нацистської окупації", - сказав президент.

Зеленський зазначив, що у війні 1939-1945 років загинуло 8 мільйонів українців, а це більше населення Києва, Одеси, Харкова, Львова та Дніпра разом узятих.

"Шість років війни. 2194 діб війни. Вибухи, постріли, окопи, поранення, голод, бомбардування, блокади, масові розстріли, каральні операції, окупація, концтабори, газові камери, жовті зірки, гетто, Бабин Яр, полон, примусові роботи. Вони загинули за те, щоб кожен з нас знав, що означають ці поняття, з книг, а не з власного досвіду ", - сказав Зеленський.

Президент закликав українців пам'ятати свою історію і цінувати подвиг предків, які в боротьбі за свободу і незалежність поклали своє життя на війні.

"Саме тому щороку ми згадуємо страшну катастрофу в історії людства. Щороку говоримо про її жахливі наслідки. Щорічно разом з усім цивілізованим світом говоримо: ніколи знову. Never again", - заявив Зеленський.

"Людство не може уникнути війни в минулому, але може зробити все можливе, щоб не допустити війни в майбутньому", - додав президент.

Як повідомляв "Апостроф", 8 травня в День пам'яті і примирення президент України Володимир Зеленський разом з послами країн "Великої сімки" та ЄС здійснив робочу поїздку до Луганської області.