RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Зеленський обрадував більше тисячі багатодітних матерів

У День матері президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про присвоєння почесного звання "Мати-героїня". За материнську самовідданість, зразкове виховання дітей та забезпечення умов для їхнього всебічного розвитку відзначено 1 019 українських жінок грошовою нагородою.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Почесне звання отримали матері, які виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей. Їм передбачено виплату одноразової грошової винагороди за рахунок коштів Державного бюджету України.

Слід зауважити, що законодавством не передбачено надання пільг жінкам, яким присвоєно звання "Мати-героїня”. Проте, згідно із ЗУ "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” матерям, які народили 5 і більше дітей та виховали їх до 6-річного віку, встановлюється пенсія за особливі заслуги, від 35-40% до розміру пенсії, на яку особа має право.

Зокрема, були відзначені: 49 мешканок Вінницької області, 145 – Волинської, 33 – Дніпропетровської, 13 – Донецької, 50 – Житомирської, 32 – Закарпатської, 21 – Запорізької, 54 – Івано-Франківської, 5 – Київської та 15 – міста Києва.

Також звання "Мати-героїня" удостоєні 5 мешканок Кіровоградської області, 9 – Луганської, 115 – Львівської, 12 – Миколаївської, 76 – Одеської, 27 – Полтавської, 87 – Рівненської, 18 – Сумської, 54 – Тернопільської, 23 – Харківської, 9 – Херсонської, 41 – Хмельницької, 27 – Черкаської, 77 – Чернівецької та 22 – Чернігівської області.

На сім'ю жінки, яка має статус "Матері-героїні" поширюються пільги, передбачені багатодітним сім’ям:

  • Знижка - 50% плати за користування житлом

(квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

  • Знижка - 50% плати за користування комунальними послугами

(газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

  • Знижка - 50% вартості палива,

у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

  • Позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що бійці ООС душевно привітали своїх матусь з Днем матері.