RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Є великі ризики: Зеленський оцінив ймовірність масштабного вторгнення Росії в Україну

Росія може піти на масштабний наступ на Україну в будь-який момент до кінця вересня.

Про це президент України заявив в інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, пише його прес-служба.

За словами глави держави, зовсім недавно на кордонах з Україною були зосереджені десятки тисяч військових і тільки завдяки тиску заходу вдалося трохи знизити ймовірність ескалації.

"З території Криму пішли приблизно три з половиною тисячі військових. Всі інші залишаються на місці - вся техніка на 90% на місці. Тому моє бачення, що ескалація можлива в будь-який момент до кінця вересня, скажімо, точно до 12-16 вересня. Ми знаємо, що будуть навчання "Захід-2021". Тому вважаю, що до цього періоду ситуація дуже небезпечна", - уточнив він.

При цьому Зеленський не виключив, що Росія може піти на морські операції проти України. Зокрема, вже зараз РФ блокує рух кораблів і порушує тим самим міжнародне право.

"Це один з варіантів виходу на Крим і щоб прорубати цей коридор з материковою Україною. Може бути ескалація з боку окупованого Донбасу, ми це прекрасно розуміємо. Великий стрибок, бліцкриг до кордонів Донецької і Луганської областей. Ми розглядаємо і готуємося до таких кроків", - додав він.

Також Зеленський допускає й інші варіанти розвитку подій. Він звернув увагу на небезпечну ситуацію в Білорусі.

"Росія і Білорусь постійно розглядають і домовляються про важливу геополітичну і, напевно, оборонні угоди. Після цього може бути дійсно серйозний вплив Росії і серйозна координація і контроль білоруських збройних сил. Тоді ми можемо розглядати ризик і з того боку", - сказав він.

На завершення він зазначив, що в разі спроби створити коридор до Криму Росія піде на відкриту повномасштабну війну.

Нагадаємо, що Росія оголосила про плани створити 20 нових військових частин в своєму Західному військовому окрузі.