RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Зеленського відповіли на скаргу Росії щодо води для Криму: ми не повинні вирішувати проблеми окупантів

Росія звернулася до Європейського суду з прав людини зі скаргою на Україну. Москва звинуватила Київ у "блокуванні Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова".

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич прокоментував це звинувачення в Facebook і вказав на його абсолютну безпідставність.

Він нагадав, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, держава-окупант відповідає за все, що відбувається на тимчасово окупованій території, котра перебуває під її контролем.

Так, частина перша статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 года (Четверта Женевська конвенція) передбачає, що держава-окупант має за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати населення продуктами харчування та медичними матеріалами; зокрема, поставляти необхідні продукти харчування, медичні матеріали та інші припаси, якщо ресурсів окупованій території виявиться недостатньо.

"Ці положення, безумовно, стосуються і такого ресурсу як вода. Тобто, прямим зобов'язанням держави-окупанта є забезпечення цивільного населення окупованої території всіма необхідними ресурсами", - пише Кориневич.

Він додав, що, згідно зі статтею 60 Четвертої Женевської конвенції, надання гуманітарної допомоги третіми сторонами не звільняє державу-окупанта від зобов'язань, покладених на неї зокрема статтею 55 Четвертої Женевської конвенції.

Постпред президента України в АР Крим підкреслив, що водопостачання Криму і Севастополя є для Росії, як для окупанта, досить дорогим заходом.

"Саме тому вона намагається і буде намагатися і далі за допомогою прямого тиску і тиску на міжнародних партнерів схилити Україну до відновлення водопостачання на тимчасово окуповану територію Кримського півострова. Однак Україна не повинна вирішувати проблеми, що виникають перед державою-окупантом після семи років тимчасової окупації частини суверенної території України", - йдеться в публікації.

Як повідомляв "Апостроф", міністр юстиції Денис Малюська заявив, що з юридичної точки зору Росію чекає неминуча поразка в її скарзі на Україну в ЄСПЛ.