RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Скандального суддю Чауса знайшли в Україні: всі подробиці, фото та відео

У п'ятницю, 30 липня, у Вінницькій області виявили скандального екс-суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса.

"Апостроф" розповідає, що відомо про ситуацію з ним на даний момент.

Де виявили Чауса

В поліцію зателефонував житель села Мазурівка (Вінницька область) і повідомив, що виявив Миколу Чауса, який розповів, що був викрадений невідомими особами і підтвердив, що є екс-суддею Дніпровського райсуду Києва. Чаус перебуває в розшуку Національного антикорупційного бюро України. Утікача затримав наряд поліції.

Де зараз скандальний суддя

Після затримання в село прибула група співробітників СБУ Вінницької області, які буквально відбили Чауса у наряду Могилів-Подільського районного відділення поліції.

Увечері 30 липня О Києві біля Центрального управління СБУ, розташованого на вулиці Володимирській, 33, був помічений автомобіль зі спецназівцями НАБУ, який заблокував в'їзд і виїзд. Ймовірно, вони приїхали за Миколою Чаусом. Антикорупційне бюро закликало правоохоронців передати підозрюваного його представникам.

Пізніше Національне антикорупційне бюро України опублікувало кадри погоні детективів за автомобілем СБУ, в якому перевозили Чауса.

Колишній голова Луганської ВГА і Закарпатської ОДА Геннадій Москаль висловив думку, що Микола Чаус може утримуватися на базі українських спецслужб в Миколаївській області.

Заява СБУ

31 липня СБУ заявила, що її співробітники не викрадали Чауса і діяли суто "в рамках закону і своїх повноважень". У відомстві нагадали, що з травня цього року саме СБУ займається досудовим розслідуванням кримінального провадження за фактом викрадення Чауса, а також його незаконного переправлення через держкордон.

У відомстві зазначили, що в своїх діях співробітники СБУ виходили з ключового положення Конституції України про життя людини, як найвищої цінності.

"Співробітники СБУ виконували свої посадові обов'язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями", - заявила прес-служба СБУ.

Також в заяві додали, що вчора "на гарячу лінію Служби безпеки звернувся чоловік з повідомленням про те, що до однієї з селищних рад Вінниччини прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом, і попросив викликати саме співробітників СБУ".

Надалі, за словами представників СБ України, Чаус заявив їм про те, що його викрали і насильно тримали в неволі. У зв'язку з цим в СБУ забезпечили Чаусу комплекс заходів для його захисту і надання йому всієї необхідної допомоги.

Про це окремо проінформували дружину Чауса. Слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами.

Чим "прославився" Чаус

Микола Чаус прославився 9 серпня 2016 року, коли був затриманий співробітниками НАБУ за отримання хабара в розмірі $150 тис, який він закопав в трилітровій банці у дворі власного будинку.

Одразу після затримання суддя пішов у відпустку, після чого Верховна Рада дала згоду на його арешт, але до цього часу його в Україні вже не було. 12 вересня 2016 року він був оголошений в розшук, а березні 2017-го Чаус був затриманий на території Молдови, де перебував до свого викрадення.

6 жовтня 2020 року стало відомо, що Кишинів відмовив Чаусу в політичному притулку, почався розгляд справи про екстрадицію судді в Україні. 3 квітня 2021 року стало відомо про його викрадення.

А тим часом Микола Чаус, який "знайшовся" в Вінницькій області, став героєм мемів і фотожаб.