RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Зеленський запустив судову реформу: підписані два найважливіші закони

Президент України Володимир Зеленський підписав ключові закони для судової реформи: закон про реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) 3711-д та №5068 - щодо реформування Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

У законі №5068 передбачено перезапуск Вищої ради правосуддя (ВРП). На думку президента, ця "історична подія" стане початком реального реформування судової системи країни.

Передбачається, що висновки Етичної ради (ЕС) будуть надаватися парламенту разом зі списком рекомендованих кандидатів. У цей список, щонайменше, має входити вдвічі більше кандидатів, ніж загальна кількість вакантних посад членів ВСП.

Претендувати на членство в ВСП можуть громадяни України не молодше 35 років. Вони повинні вільно володіти українською мовою, мати вищу юридичну освіту і не менше 15 років стажу професійної діяльності в сфері права. Також потенційний кандидат повинен бути політично нейтральний та відповідати критеріям професійної етики і доброчесності. Оцінкою всіх цих якостей буде займатися ЕС.

Крім цього в законі чітко позначений порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВСП в якості самостійного структурного підрозділу. Дисциплінарних інспекторів призначатимуть за результатами конкурсу. Закон встановлює їх правовий статус і обсяг повноважень.

Також читайте: Зеленський проти суддів: на Україну чекає несподіваний фінал