RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Понад 30 років в спецслужбах: чим запам'ятався Україні Євген Марчук

У четвер, 5 серпня, на 81-му році життя помер колишній прем'єр-міністр України і перший голова СБУ Євген Марчук, у нього зупинилося серце.

"Апостроф" розповідає про його життєвий шлях.

30 років працював в спецслужбах і став першим главою СБУ

Марчук народився в Кіровоградській області в родині колгоспників. Закінчив педінститут, але став не вчителем, а оперуповноваженим обласного управління КДБ. Понад 30 років Марчук працював спочатку в спецслужбах УРСР, а потім незалежної України. Розпад СРСР він зустрів на посаді першого заступника голови КДБ УРСР.

За словами деяких дисидентів, Євген Марчук рятував їх від заслання. Він сам розповідав, що його ставлення до цих людей змінилося під впливом спілкування з ними і вивчення архівів КДБ про український національно-визвольний рух.

Після створення Служби безпеки України в 1991 році, Марчук очолив її і займав цю посаду до 1994 року.

Пішов в політику і балотувався в президенти

У 1995 році Марчук став керівником Кабінету Міністрів України, проте займав цю посаду недовго - в 1996 тодішній президент Леонід Кучма відправив його у відставку. Однак Марчук не пішов з політики. На виборах 1998 року він був другим номером списку СДПУ (о), головою якої незадовго до виборів став Віктор Медведчук.

Марчук став главою цієї фракції в ВР, але пізніше створив свою партію - Соціал-демократичний союз.

У 1999 році Євген Марчук балотувався в президенти України. Однак зайняв лише четверте місце після Олександра Мороза. Тоді був оголошений другий тур в який вийшли Леонід Кучма і комуніст Петро Симоненко. Марчук же зайняв пост секретаря Ради нацбезпеки і оборони України.

В одному зі своїх інтерв'ю в 2019 році Марчук розповів, що шкодує, що не став президентом, адже в цьому випадку Україна могла б уникнути багатьох помилок. Зокрема, за його словами, він не допустив би процвітання олігархату і не віддав би Крим Росії.

Відстояв Україну в протистоянні з Росією навколо Тузли

У 2003-2004 роках, при президенті Вікторі Януковичі, Євген Марчук обіймав пост міністра оборони України. Тоді він зіграв ключову роль в тому, що Україна не дала Росії захопити косу Тузла. За словами самого Марчука, українській владі тоді з великими труднощами вдалося не допустити "гарячого розвитку цієї авантюри".

Був учасником переговорів по Донбасу

У 2015 році тодішній президент Петро Порошенко призначив Марчука представником України в підгрупі з питань безпеки Контактної групи в Мінську. У 2018-му році він навіть був головою української делегації, але незначний час.

Як повідомляв "Апостроф", 16 квітня від ускладнень коронавірусу помер голова Подільського району Києва Віктор Смирнов.