RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Не згадав окупацію Донбасу: що ще не так у виступі Зеленського на День Незалежності

Президент України Володимир Зеленський виголосив торжественну промову на військовому параді на честь 30-річчя Незалежності України, однак у ній не обійшлося без конфузів.

Прес-служба Офісу президента опублікувала повний текст промови.

Президент переплутав кількість областей. Згідно з Конституцією, на території України є 24 області і Автономна Республіка Крим. До того ж міста Київ і Севастополь - окремі адміністративні одиниці. Зеленський ж сказав:

“Всі 25 регіонів. Всі ми – команда. Дрім-тім з кожної області”.

Також перераховуючи президентів, Зеленський не згадав п’ятого - Петра Порошенка, який був присутній на параді.

"Рівненщина подарувала нам першого президента України, Чернігівщина - другого, Сумщина - третього. Донеччина подарувала нам Леоніда Бикова і Сергія Бубку".

Не вперше Зеленський обтічно згадує про війну на Донбасі, використовуючи метафори:

“Так, на жаль, сьогодні за нашим сімейним столом бракує Донецька, Луганська і Криму”.

Напряму не згадує російсько-українську війну:

“Саме тому ми боремося за кожного українця і повертаємо своїх. Для нас не має значення: це 131 полонений з Росії та ОРДЛО, 14 цивільних моряків із Лівії, 45 громадян з Уханя чи 11 загиблих, на жаль, під час збиття “Боїнга” в Ірані”.

“Рік тому я розповідав про те, як кожний мій ранок починається з смс-повідомлення від Генерального штабу України. Смс про кількість поранених і загиблих за минулу добу на передовій”.

Зеленський згадав про видачу паспортів РФ на окупованих територіях, але не уточнив, яка країна це робить:

"Можна тимчасово окупувати території, але неможливо окупувати любов людей до України. Можна змусити отримувати паспорти, але не можна паспортизувати їх українські серця. Те, що деякі люди в Криму і на Донбасі бояться це сказати, не означає, що вони бояться про це думати".

Країна-агресор фігурувала в промові лише раз:

“Знаєте, коли почалася російська анексія Криму та війна на сході, лише тоді ми стали дбати про власну армію та пишатися своїми військовими”.

Раніше "Апостроф" повідомляв на саміті "Кримської платформи" керівник Офісу президента Андрій Єрмак порушив протокол, ймовірно, натякаючи, що перетворюється в віце-президента.