RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Перезавантаження Ради та Кабміну: як Банкова може випустити "пар" народного невдоволення

Щоб зняти наростаюче невдоволення суспільства, президентські політтехнологи розглядають кілька варіантів "перезавантаження" влади. В тому числі, за допомогою дострокових виборів - парламенту або навіть глави держави.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами політичного аналітика Олександра Кочеткова, є кілька схем, за якими дострокові вибори в Раду будуть для влади необхідні. У разі серйозних загострень в економіці, для випускання пари Банкова може ризикнути піти на повне перезавантаження парламенту і уряду, щоб переконати суспільство, що після виборів ситуація в економіці нормалізується.

"Наступний варіант дострокових виборів до парламенту - якщо у Володимира Зеленського та його політичних партнерів з'явиться дієва схема створення стійкої конституційної більшості. Зараз у президента її немає. Є третя схема - проведення "великої реформи" і зміни системи влади з автоматичним перезавантаженням парламенту і всього іншого. З достовірних джерел відомо, що такі розробки президента передавалися. Всі три схеми опрацьовуються, але остаточного рішення поки немає", - зазначив експерт.

Дострокові вибори президента, тим більше в рамках "великої реформи" можливі, якщо Банкова точно буде впевнена у своїй перемозі. Судячи з усього, впевненості там немає, але бажання зміцнити свої позиції - хоч відбавляй.

Ще влітку скандальний нардеп Гео Лерос заявляв про те, що ОП розглядає варіант переходу на парламентську республіку, в якій Володимир Зеленський може стати "вічним прем'єром". Такий сценарій дуже складний, тому Офіс президента не виключає дострокових виборів глави держави. Основна заковика - юридичні підстави, яких на даний момент немає.

"В оточенні Володимира Зеленського є прихильники дострокових президентських виборів. У числі інших називали і Сергія Шефіра. Їх аргументи зводяться до того, що поки рейтинги ростуть, і якщо йти на вибори зараз, то можна виграти і залишитися президентом, а якщо пропустити такий момент, то можуть бути ризики ", - говорить глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Він додав, що дострокові вибори можливі якщо Зеленський сам піде у відставку, але зараз для цього підстав немає.

"Ніякої політичної кризи зараз немає, але є зате ризик тимчасової втрати управління державою в ході дострокових виборів", - зазначив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Комсомол Зеленського": як на Банковій почали підготовку до виборів.