RU  UA

"Дружбі" кінець? В Україні відреагували на новий газовий контракт Угорщини

Україна оскаржить новий газовий контракт між Угорщиною та "Газпромом" у Єврокомісії. Українське МЗС виступило з різкою заявою щодо підписання угоди про постачання блакитного палива в обхід України.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Українські дипломати скасували засідання Спільної комісії з питань економічного співробітництва. Воно мало відбутися в Будапешті 29 та 30 вересня.

На газовий контракт між Угорщиною та Росією вже відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Очільник МЗС наголосив, що це удар по Україні, і ми будемо відповідати.

"Угорщина завдала удару по українсько-угорських відносинах, виключивши український газопровід зі схеми постачання газу з Росії. Це удар, і ми повинні відповідати на нього відповідно. Не може бути жалю та співчуттів", - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Тим часом глава угорської дипломатії Петер Сіярто назвав таку гостру реакцію втручанням Києва у внутрішні справи Угорщини. Він заявив, що там не бачать ніякого зв'язку між енергетичною безпекою його країни та співпрацею з Україною, як сусідньою країною.

"Для Угорщини енергетична безпека - це питання суверенітету й економіки, а не політики. Не можна обігрівати будинки політичними заявами. Я відкидаю спроби втручатися у справи Угорщини, це наша справа - забезпечити зимове опалення для угорського народу, на це не може вплинути жодна інша країна", - наголосив він.

Контракт на постачання газу в обхід України між "Газпромом" та Угорщиною був підписаний 27 вересня. Він розрахований на 15 років.

Українська ГТС тепер залишилася без транзиту, а блакитне паливо до сусідньої країни буде йти через Сербію та Австрію. До останнього часу поставки російського газу велися через пункт у селі Берегове на українсько-угорському кордоні.