RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Свавілля з законом проти олігархів триває: як "слуги народу" можуть вийти з ситуації

Вчора, 19 жовтня, Верховна Рада України розблокувала можливість для підписання "антиолігархічного" закону, яке всіляко форсує Офіс президента. Але до самого процесу прийняття, а пізніше вступу даного документа в силу є дуже багато питань.

Про те, як на Банковій будуть їх вирішувати, "Апострофу" розповіли член Комітету Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи, "слуга народу" Павло Фролов і політичний експерт Олексій Голобуцький.

Відзначається, що проваливши на радощах близько десятка однотипних постанов про скасування прийнятого в другому читанні "антиолігархічного" законопроекту №5599, "слуги" вирішили, що дорога до підписання документа остаточно відкрита: спочатку його візує нинішній спікер Руслан Стефанчук, а потім - президент Володимир Зеленський.

На думку експертів, Руслан Стефанчук порушив з десяток норм регламенту Верховної Ради, коли керував прийняттям цього законопроекту наприкінці вересня. Мало того: навіть після ухвалення документа його вирішили "підшліфувати": Стефанчук розпорядився заднім числом внести правки в стенограму, оскільки в законопроекті з'явилися низка норм, які суперечать одна одній. Наприклад, депутати проголосували відразу дві поправки щодо того, хто складає список олігархів. В результаті, виявилося, що цим можуть займатися одночасно і РНБО, і НАЗК. Останніх Стефанчук викреслив пост-фактум.

У свою чергу, вже колишній глава парламенту Дмитро Разумков заявив, що не підписуватиме законопроект, а якщо виникнуть спроби подальших фальсифікацій, подасть в Державне бюро розслідувань заяву про скоєння правопорушення. Але в "Слузі народу" такої перспективи, схоже, зовсім не злякалися. Як заявив Павло Фролов, підписання закону про олігархів вже не Разумковим, а Стефанчуком не стане підставою для звернення до Конституційного суду з приводу законності такого рішення.

З Фроловим не погоджується Олексій Голобуцький, який описує коректний, на його думку, варіант виходу з ситуації, що склалася, на противагу тому, який, схоже, втілить в життя Банкова.

"Очевидно, що Стефанчук просто підпише "виправлений" варіант законопроекту, за який Рада не голосувала. Хоча по-розумному це виглядало б так: Стефанчук підписує проект, Володимир Зеленський його ветує, і потім Рада голосує вже за проект з потрібними "слугам" нормами, про те ж РНБО. Це був би більш-менш прийнятний вихід із ситуації", - говорить "Апострофу" експерт.

Голобуцький нагадує, що нинішня влада не прагнула дотримуватися процедур та законності практично з самого початку, і це ще матиме наслідки в майбутньому.

"Я завжди згадую, з чого все почалося - це було абсолютно незрозуміле рішення КС про дострокові вибори в 2019 році. Тоді і почалося все свавілля, щодо кадрів та ухвалення законів. Якщо у нас нарешті нормально запрацює судова система - дуже багато законів будуть оскаржені і скасовані", - говорить Голобуцький.

Детальніше читайте в інтерв'ю "Апострофа": Помилка на помилці: у що виллється "анти­олігархічна" епопея