RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Столтенберг поставив Путіна на місце: Україна буде членом НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відповів президенту РФ Володимиру Путіну на вимоги щодо гарантій невступу України до Організації Північноатлантичного договору .

Про це повідомляє "Європейська правда".

За словами Столтенберга, позиція, що "великі геополітичні гравці та неприйнятна позиція, що великі геополітичні гравці в сучасному світі мають право на свою "сферу впливу" і право контролювати політику своїх менших сусідів", є категорично неприйнятною. Отже, Росія не має "права вето" щодо майбутнього членства України в НАТО.

"Ми не хочемо повертатися до такого світу - де великі геополітичні гравці можуть встановлювати обмеження, що мають робити незалежні суверенні держави", - заявив генсек НАТО. Він нагадав, що його рідна Норвегія є малою країною і має спільний кордон із Росією.

Як зазначив Столтенберг, він дуже радий, що свого часу не вважалося, що Росія має право вирішувати, що робити і що не робити Норвегії.

"Те ж саме стосується України. Це незалежна суверенна країна з міжнародно визнаними кордонами (разом з Кримом та ОРДЛО - "Апостроф"). Ми заявили, що Україна стане країною-членом, але, звичайно, 30 країн-членів повинні будуть вирішити, чи готова Україна до членства. Тільки Україна і 30 союзників НАТО повинні вирішувати, коли Україна буде готова приєднатися до Альянсу. У Росії немає "права вето" в цьому питанні", - зазначив Столтенберг.

Генсек наголосив - НАТО є оборонним союзом і не становить ні для кого загрози.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна пустить на свою територію військових із країн НАТО для участі у навчаннях у 2022 році.